Свет

"Политико": Док Берлину прети несташица муниције, прети ли немачкој министарки одбране оставка?

Немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт у последње време је постала предмет многих оштрих критика
"Политико": Док Берлину прети несташица муниције, прети ли немачкој министарки одбране оставка?www.globallookpress.com © Thomas Frey/dpa

Судбина немачке министарке одбране Кристине Ламбрехт постаје све неизвеснија. Услед серије политичких гафова, Ламбрехтова је постала мета многих критика медија, чланова опозиције – али и позиције. 

"Паљба" на Ламбрехтову је интензивирана откако је почетком недеље да ће Шолцов "Заокрет", револуционарни план за Бундесвер који је немачки канцелар најавио одмах након почетка руске војне операције у Украјини и који подразумева одвајање најмање два одсто државног буџета за војску Немачке, морати да буде одложен на барем годину дана, а вероватно и две, указује "Политико".

Њена неспособност да немачкој војсци на време обезбеди преко потребну муницију једна је од главних тачака критика Ламбрехтове.

Посланик Зелених у Бундестагу Себастијан Шефер изјавио је за "Политико" да се за проблем недостатка муниције "знало годинама" и да је "потпуно несхватљиво" зашто је Ламбрехтова почела да на њему ради тек прошле недеље.

Бундесверове резерве муниције су толико ниске да би Немачка, у случају избијања сукоба, сву преосталу муницију потрошила за свега неколико сати или дана у зависности од типа оружја, указује "Политико".

Шолцова канцеларија је била приморана да да интервенише код произвођача оружја како би се набавка убржала, што се протумачило као велики показатељ Шолцовог незадовољства са учинком Ламбрехтове.

Ламбрехтова је чак дошла "под паљбу" пољске владе, која је немачку министарку оптужила за кршење поверења тако што је она јавности открила план о размештању немачких система противваздушне одбране "патриот" у Пољској пре него што су преговори били завршени.

Посланица Зелених у Европском парламенту Виола фон Крамон одговорила је на тај дипломатски гаф на Твитеру: "Можемо ли, молим вас, једном имати министарку одбране која је способна за тај посао?"

Немачка министарка одбране такође је била критикована око противречних изјава у вези са слањем оклопних возила "динго" Украјини.

Након што је у више наврата изјавила да никако не постоји могућност где би Бундесвер наставио да шаље војну помоћ попут "динга" Украјини, Ламбрехтова је експресно Кијеву послала контингент оклопних возила услед притиска САД.

"Политико" сматра да би бројни гафови Ламбрехтове, у комбинацији са растућом (међу)народном сумњом у Шолцов "Заокрет", могли да наведу немачког канцелара да размисли о именовању новог министра одбране.

Међутим, оставка немачке министарке одбране и даље није највероватнији сценарио. Шолц није рад да смењује чланове свог административног тима докле год су му они лојални, указују "Политикови" анонимни извори из Берлина, али спекулишу да би она у будућности могла бити премештена на другу позицију у оквиру Шолцове владе.

image