Србија и Балкан

Поповић: Нехуман и недопустив третман хашких осуђеника српске националности

Министарка правде Србије указала на нехуман третман српских затвореника у Хашком трибуналу
Поповић: Нехуман и недопустив третман хашких осуђеника српске националности© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE/IGOR KUŠIĆ

Министарка правде Србије Маја Поповић разговарала је данас са председницом Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале Гарсиелом Сантаном и указала на нехуман третман српских држављана које су на затворске казне осудили Хашки трибунал или Механизам.

Главна тема састанка било је питање положаја осуђених лица српске националности и министрка је истакла да хашки осуђеници српске националности на издржавању казне затвора имају нехуман третман и да су им основна људска права ускраћена или ограничена.

Како преноси Танјуг, министарка је подсетила и на случајеве претњи српским држављанима који издржавају казне затвора, на које су осуђени од стране Хашког тринунала или Механизма, међу којима се издвају претње Властимиру Ђорђевићу који издржава казну затвора у Немачкој.

Разговарало се и о покушајима додатног притиска на осуђенике српске националности путем захтева за саслушање од стране правосудних органа тзв. Kосова.

Издвојено је и питање непримењивања института условног отпуста, односно превременог пуштања на слободу осуђеника српске националности, који су издржали две трећине казне затвора на које су осуђени, упркос свим гаранцијама Србије.

Поповић је указала да се не може оправдати одбијање захтева за превремено пуштање на слободу из разлога који се наводе у образложењима таквих одлука Механизма, посебно имајући у виду што су сва осуђена лица српске националности у позним годинама живота и лошег здравственог стања.

Она је навела да у многим државама у којима осуђеници српске националности издржавају казне затвора уопште не постоје или постоје неадекватни програми ресоцијализације, чије похађање и успешан завршетак представљају услов за превремено пуштање на слободу.

Указала је и да сматра да председница Механизма детаљно треба да преиспита сваки од захтева за превремено пуштање на слободу осуђеника српске националности како не бисмо дошли у ситуацију која се догодила у случају пуштања на превремену слободу Радослава Брђанина, који је неколико дана после тога преминуо.

Такође, поново је предложила да осуђеници српске националности наставе да издржавају казне затвора у Србији која сада има унапређене затворске капацитете и која је спремна да пружи све гаранције да ће осуђена лица имати третман у складу са Статутом Механизма.

Током састанка, министарка и председница Механизма су се осврнуле на питање регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина и констатовале да је у односима Србије и Босне и Херцеговине дошло до напретка у сарадњи, док је наглашено да Хрватска одбија да сарађује по овом питању.

Оцењено је да је такво стање недопустиво, посебно имајући у виду да је у питању пуноправна чланица Европске уније. Поповић је подсетила и на последњи пример недопустивог понашања званичника Хрватске, који су унапред аболирали извршиоце ратног злочина извршеног бомбардовањем Петровачке цесте.

Поповић је нагласила да Србија стоји на становишту да сваки ратни злочин мора бити процесуиран и адекватно кажњен, наводи се у саопштењу Министарства правде.

image