Србија и Балкан

Хашки суд не жели да коментарише терор над Радованом Караџићем

Међународни резидуални механизам за кривичне судове није желео да коментарише чињеницу да су првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу угрожена људска права
Хашки суд не жели да коментарише терор над Радованом Караџићемwww.globallookpress.com © imago stock&people, via www.imag/www.imago-images.de

Међународни резидуални механизам за кривичне судове није желео да коментарише чињеницу да су првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу угрожена људска права у затвору на британском острву Вајт.

"Хвала вам за ваше питање. Механизам нема коментар", кратак је договор који је Срна добила и из ове правосудне институције, која је наследила Хашки трибунал, a на питање да ли ће искористити свој ауторитет и затражити да буду поштована Караџићева људска права.

Претходно је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик затражио од председника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасиеле Гати Сантане да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мере да се заустави затворски терор над хашким осуђеником Радованом Караџићем који издржава казну доживотног затвора.

Адвокат Горан Петронијевић, правни заступник првог председника Републике Српске Радована Караџића, изјавио је за Срну да је дошло до страховитих нарушавања Караџићевих основних људских и затворских права у Великој Британији, и поручио да ће, уколико му се ишта деси, за то директно бити одговорна британска влада.

Српски интелектуалци писали Гутерешу

Стодвадесет интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутило је писмо генералном секретару Уједињених Нација Антонију Гутерешу, у коме тврде да је први председник Републике Српске Радован Караџић изложен тортури у британском затвору.

У писму се захтева да се Караџићу у најкраћем року промени место служења казне због нарушених људских и затворских права, али и због опасности да се садашњи третман не одрази на његово здравље и не доведе Караџићев живот у опасност.

Први председник Републике Српске нема право на сусрете са породицом и својим правним тимом. Нема могућност да користи рачунар, да му породица уплати новац за храну или телефон, налази се у потпуној изолацији и изложен је психичком малтретирању у затвору.

Из кратког Караџићевог позива породици, како се наводи у писму, сазнало се да је изложен и психичком малтретирању затворских службеника, као и понижавању сваке врсте, он не узима храну и врло је могуће да је отпочео штрајк глађу.

Породица га још увек није посетила због компликоване процедуре добијања виза, превоза и огромних трошкова за свега два сата посете месечно, стоји у писму Гутерешу.

У Апелу српских интелектуалаца наводе се све акције правосудних власти у Британији којима се игноришу међународни стандарди и конвенције када је у питању третман затвореника.

"Захтевамо да Караџић буде ишчупан из руку Велике Британије, да на основу Манделиног закона служи затворску казну на најближој могућој тачки својој земљи и да однос према њему буде у најмању руку достојанствен и поштен", каже један од потписника апела, историчар Милош Ковић.

Текст са захтевима потписника упућен је амбасадама западних земаља, ЕУ и САД у Београду, а послат је и на адресе Русије, Кине, Индије, Индонезије, Египта, Либије, Алжира, Гане, Бразила, Аргентине, Кубе, Палестине и Израела.

image