Свет

ЕУ отвара истрагу о набавци вакцина: Урсула, шта си се дописивала са "Фајзером"?

Десет посланика Европског парламента тражи одговор од Урсуле фон дер Лајен о чему се дописивала са директором "Фајзера"
ЕУ отвара истрагу о набавци вакцина: Урсула, шта си се дописивала са "Фајзером"?© Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren

Тужилаштво Европске уније покренуло је истрагу о набавци милијарди доза вакцине против ковида 19, и то усред навода о корупцији и тајним пословима неколико чланова Европског парламента.

Званичници ЕУ најавили су истрагу у кратком саопштењу у петак, тако потврђујући да је "истрага о набавци вакцина против ковида 19 у Европској унији у току".

Додали су да случај прати "изузетно велико интересовање јавности" око овог питања, иако су одбили да објаве  било какве друге детаље.

Док су тужиоци крили конкретну природу истраге, саопштење је уследило након објаве посланика да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у тајности водила преговоре о набавци вакцина са извршним директором "Фајзера" Албертом Бурлом.

Упркос захтевима новинара, законодаваца и надзорног тела ЕУ, канцеларија Фон дер Лајенове није успела да обелодани личне текстуалне поруке послате Бурли током разговора за скоро 2 милијарде доза вакцине, што је изазвало оптужбе за корупцију.

Хрватски посланик у Европском парламенту Мислав Колакушић указао је на нову истрагу у петак, рекавши да је одлука донета захваљујући притиску посланика.

Иако није могао да открије детаље истраге, Колакушић је био веома критичан према процесу набавке вакцине у ЕУ, тврдећи да су послови за милијарде доза били праћени "корупцијом" и тајношћу.

"Данас је нас 10 европских посланика поставило Фон дер Лајеновој следеће питање: када ће нам представити преписку коју је имала са директором 'Фајзера' током набавке 4,5 милијарди доза вакцина у време када није било апсолутно никаквих доказа о ефикасности, а посебно не о штетности тог производа?" написао је Колакушић у твиту раније ове недеље, назвавши то питање "највећим корупцијским скандалом у историји човечанства".

Прошлог месеца, Европски ревизорски суд је рекао да је затражио од комисије да пружи информације о "прелиминарним преговорима" за највећу куповину компаније "Фајзер" у ЕУ – укључујући "консултације са стручњацима и савете добијене од њих, време разговора, записе о дискусијама и детаље договорених услова". Али је додао да "ниједан одговор није добијен“.

"Политико" наводи, позивајући се на налазе ЕУ омбудсмана, да за сада "Европска комисија никада није експлицитно тражила од тима Урсуле фон дер Лајен да достави преписку са Фајзером, пошто то није процењено као вредно чувања".

У свом извештају, омбудсман је ово назвао "лошим управљањем", а одговор Комисије био је да се "не чувају краткотрајни, пролазни документи."

Представник "Фајзера" рекао је у Европском парламенту да компанија није преговарала о уговору путем СМС порука. Ипак, док су о закључивању уговора можда и одлучивали тимови адвоката, није јасно које су политички осетљиве одлуке донете у тим кључним прелиминарним преговорима, о којима не постоји јавна евиденција, истиче "Политико".

Исти лист подсећа да је Фон дер Лајен имала сличних проблема док је била немачка министарка одбране и да је додељивање врло уносних уговора било предмет истраге. Слично као у овом случају, подаци су били избрисани са телефона, те нису могли да се користе у истрази, а Фон дер Лајен је пред парламентом изјавила да је "научила лекцију". 

image