Свет

Бајден: Стајаћемо уз Кијев све док буде потребно; Зеленски: САД и Украјина постале прави савезници

Бајден је најавио нови пакет помоћи од готово две милијарде долара, а Зеленски да ће од Конгреса тражити да одобри додатна средства
Бајден: Стајаћемо уз Кијев све док буде потребно; Зеленски: САД и Украјина постале прави савезници© AP Photo/Andrew Harnik

Председник Украјине Владимир Зеленски допутовао је вечерас у Сједињене Америчке Државе на своје прво путовање ван Украјине од почетка руске специјалне војне операције у фебруару.

Украјински лидер и председник САД Џозеф Бајден обратили су се након састанка који је трајао више од два сата, а Бајден је на самом почетку рекао да је почаствован посетом Зеленског.

"Много пута смо разговарали телефоном и путем видео позива, а добро је да се коначно лично видимо и погледамо у очи. Важно је да амерички народ и свет од вас лично чују о украјинској борби и потреби да се заједно држимо и наредне године", казао је Бајден и поручио да ће САД стајати уз Украјину све док то буде потребно.

Бајден је оценио да сви Американци, укључујући и демократе и републиканце "до сржи разумеју да је борба Украјине део нечег много већег".

Он се, такође, захвалио Конгресу јер је подржао закон о финансирању Украјине и нови пакет помоћи у вредности од готово две милијарде долара.

"Пакет од 1,85 милијарди долара укључује директне трансфере опреме у Украјину, као и уговоре за снабдевање муницијом која ће Кијеву бити потребна у наредним месецима за артиљерију, тенкове и ракетне бацаче. Пакет ће укључивати и систем 'патриот', у склопу напора да се ојача противваздушна одбрана. То је веома важан корак ка стварању безбедног ваздушног простора изнад Украјине", рекао је Бајден. 

Додао је да ће бити потребно време да се украјинске снаге обуче за коришћење овог система, али да ће он бити "кључно средство за одбрану".

Бајден је нагласио да се "осећа добро" због солидарности савезника поводом Украјине.

Иако смо из Москве више пута видели спремност на разговоре, Бајден каже да Владимир Путин нема намеру да заустави сукоб.

"НАТО и Европска унија никада нису били уједињенији око било којег питања и не видим знакове промене. Сви знамо шта је на коцки, сама идеја суверенитета, повеља УН-а. Путин је мислио да ће ослабити НАТО, а уместо тога га је ојачао", оценио је председник САД.

Владимир Зеленски поручио је да су Украјина и САД у последњих 30 дана сукоба постале "прави партнери и савезници".

Говорио је и о систему "патриот" који ће Кијев добити од Америке и поручио да ће "одбрана земље бити појачана у наредним месецима".

Нагласио је да је уверен да ће Украјина и даље имати подршку САД, без обзира на промене у америчком Конгресу. Такође је рекао да је било речи о "санкцијама и правном притиску" на Русију.

Он је, такође, позвао амерички Конгрес да одобри додатна средства, рекавши да ће све то "ићи ка јачању глобалне безбедности". 

Занимљив је и избор речи украјинског председника, који је кључ за разумевање тактике Бајденове администрације - "Десетине милијарди долара помоћи нису поклон, то је новац који је наменски потрошен", оцењује Би-Би-Си. Све су јаче назнаке да су бројни Американци бесни због огромних сума које земља троши на подршку сукобу који се дешава у иностранству. И представници Републиканске странке најавили су да ће осигурати надзор над помоћи Украјини како би се осигурало да новац не буде бачен или погрешно усмерен.

Такође је говорио о појму "праведног мира" и рекао да он не може бити компромис за "суверенитет, слободу и територијалну целовитост земље".

Састанак Бајдена и Зеленског трајао више од два сата

Зеленски је стигао у Белу Кућу где га је дочекао председник САД Џозеф Бајден и његова супруга Џил. Испред резиденције шефа државе су се руковали и позирали за фотографе, након чега су се упутили на састанак којије трајао више од два сата.

Очекивано, прва тема украјинског и америчког председника била је Русија. На самом почетку сурета Бајден се осврнуо на сукоб Русије и Украјине и поново говорио о помоћи Украјини.

Он је поручио да Американци обе политичке партије, заједно са савезницима у Европи, Јапану и другим местима стоје уз Украјину како би били сигурни да ће земља добити финансијску, хуманитарну и безбедносну помоћ. Бајден је, између осталог, обећао и пошиљку ПВО система "патриот", јавља Си-Ен-Ен.

"Тешко је поверовати, 300 дана пролазите кроз ово, а Путин је извршио брутални напад на право Украјинаца да постоје као нација", рекао је Бајден, очигледно заборављајући у колико бомбардовања суверених држава широм света су САД учествовале само у последњих 50 година.

Бајден је додао да председник Русије Владимир Путин "покушава да искористи зиму као оружје".

Непосредно пре него што су новинари и фотографи напустили Овалну канцеларију, Бајден је Зеленског назвао "човеком године", алудирајући на одлуку магазина "Тајм" да украјинског лидера прогласи за личност 2022.

Зеленски је говорио о захвалности коју дугује Сједињеним Америчким Државама и грађанима ове земље, али и лично Бајдену на великој подршци Кијеву.

Он је, такође, Бајдену уручио орден - украјински крст за војне заслуге, што је од њега тражио капетан из града Бахмута, који је Зеленски јуче посетио.

"Један момак који је прави херој тражио је вам донесем награду коју је он добио. Он је веома храбар, а рекао је да је жели да је уручи веома храбром председнику", објаснио је Зеленски.

Бајден је захвалио Зеленском и обећао да ће украјинском капетану заузврат послати посебан новчић.

"Мој син који се борио у Ираку имао је оно што зовемо командни новчић. Ја ћу се побринути да украјински капетан добије један од њих", нагласио је председник САД.

Зеленски стигао у Вашингтон

Након доласка у Вашингтон Зеленски је рекао да је у америчку престоницу отишао како би се захвалио САД на помоћи у сукобу против Русије.

"Данас сам у Вашингтону како бих се захвалио америчком народу, председнику и Конгресу на помоћи која је Украјини преко потребна, али и да наставимо сарадњу, како бисмо се приближили нашој победи", написао је Зеленски у објави на друштвеној мрежи Телеграм.

Додао је да ће одржати серију преговора о јачању стабилности и одбрамбених способности Украјине.

"Посебно ћу разговарати о билатералној сарадњи Украјине и САД са председником Бајденом. Следеће године морамо вратити украјинску заставу на територију целе наше земље", навео је Зеленски.

Добро чувана тајна

Би-Би-Си наводи да је посета украјинског лидера Вашингтону била добро чувана тајна о којој ни Конгрес САД није много знао.

Тако је Бела Кућа, која је обично "успавана" у претпразничном периоду, напрасно морала да обустави планове за одмор.

Мало ко у Конгресу или чак у самој Белој кући је знао шта се данас спрема пре него што је вест синоћ објављена.

Кирби о посети Зеленског

Према речима портпаролa Беле куће за националну безбедност Џонa Кирбиja, двојица лидера разговараће о наставку помоћи Вашингтона Кијеву, као и томе како би сукоб између Русије и Украјине могао да буде окончан.

"Не сумњам да ће разговарати о појму 'праведног мира' председника Зеленског, како би то могло да изгледа, које су компоненте плана, као и о томе како бисмо могли да помогнемо Украјини да дође до те тачке", саопштио је Кирби.

Он, ипак, тврди да Москва "тренутно није заинтересована за дипломатију".

Међутим, Русија је у више наврата наговештавала да је спремна да преговара са Украјином, као и са колективним Западом, истичући да свака дискусија о том питању мора да узме у обзир интересе Русије. Москва је, такође, окривила Кијев за недостатак дипломатског напора да се сукоб оконча.

Украјински лидер је одбио да преговара са председником Русије Владимиром Путином, а у више наврата је обећавао да ће преузети регионе Доњецк, Луганск, Херсон и Запорожје – који су се званично придружили Русији почетком октобра. Такође је обећао да ће преузети Крим, који је у саставу Русије од референдума 2014. године.

О овој теми је данас говорила и председница руског Савета федерације Валентина Матвијенко која је поручила да не види знакове да би преговори са Украјином могли да се догоде у скорије време.

"Не видим позадину за преговоре у блиској будућности, нема о чему да се разговара и ни са ким", рекла је Матвијенко на конференцији за новинаре.

Слаби подршка Украјини

Посета Зеленског Вашингтону делом je покушај да се обезбеди даљи прилив помоћи из Америке.

Међутим, то постаје све већи изазов. У мају је 57 републиканаца у Представничком дому и 11 у Сенату гласало против пакета помоћи од 40 милијарди долара, а анкете показују да је подршка републиканаца за наставак помоћи од тада додатно ослабила, пише Би-Би-Си.

Истраживање спроводено у новембру показало је да је нешто више од половине гласача Републиканске странке подржало помоћ Украјини – што је велики пад у односу на 80 одсто у марту. Неки републиканци су, у предизборној кампањи прошлог месеца, отворено питали зашто САД троше толико новца на далеку земљу уместо да финансирају безбедност граница и борбу против криминала у земљи.

image