Свет

Америчка конгресменка огорчена због Зеленског: Тражи милијарде пореских обвезника

Медији пишу да ће украјинска делегација у САД удвостручити молбе и за напредне ракетне системе дугог домета
Америчка конгресменка огорчена због Зеленског: Тражи милијарде пореских обвезникаwww.globallookpress.com © AP Photo/Andrew Harnik

Републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин огорчено је прокоментарисала посету украјинског председника Владимира Зеленског Вашингтону због његових намера да добије још већу подршку.

Она је на Твитеру описала Зеленског као "председника у сенци" који "мора да дође у Конгрес и објасни зашто му требају милијарде долара америчких пореских обвезника за 51. државу, Украјину".

"Ово је апсурдно. Ставите Америку на прво место", написала је Грин у објави.

Конгресменка, која је одана савезница бившег америчког председника Доналда Трампа, прошлог месеца је иницирала резолуцију којом се захтева ревизија финансија које је америчка влада дала како би помогла Украјини у сукобу са Русијом.

Иницијатива је поражена тесном већином у Представничком дому, а демократе су тврдиле да би се тиме послао погрешан сигнал Кијеву. 

Уочи америчких међуизбора, Грин је изјавила да "ниједан пени неће отићи у Украјину" ако републиканци преузму контролу над Конгресом. 

Ипак, након што су добили већину у Представничком дому, републикански представници Кевин Мекарти и Мајкл Мекол утишали су нагађања да ће њихова странка смањити војну помоћ кијеву.

Током актуелне посете Зеленског Вашингтону, током које је предвиђено и обраћање Конгресу, очекује се да амерички председник Џозеф Бајден објави нови пакет помоћи за Кијев. 

"Политико" пише, позивајући се на изворе, да ће украјинска делегација удвостручити молбе за напредне армијске тактичке ракетне системе дугог домета "АТАЦМС" и беспилотне летелице "Греј игл" и "Рипер". Наводи се да амерички званичници нерадо удовољавају овим захтевима, забринути да би то могло да изазове оштру реакцију Русије.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова упозорила је Вашингтон још у септембру да би слање оружја дугог домета Кијеву значило "прелазак црвене линије" и учинило Америку "директном учесницом у сукобу".

image