Свет

Украјина остаје без помоћи САД због амандамана о заштити граница?

Демократе и републиканци нису успели да изгласају закон о потрошњи, а сукоб је настао око амандмана из времена ковид пандемије који ограничава право на тражење азила
Украјина остаје без помоћи САД због амандамана о заштити граница?www.globallookpress.com © Liu Jie

Планови америчког Конгреса да одобри пакет помоћи Украјини, у вредности од 45 милијарди долара, пали су у воду јер је избио сукоб између конгресмена у вези са безбедношћу америчких граница.

Неколико сати након обраћања украјинског председника Владимира Зеленског конгресменима очекивало се да ће Сенат гласати о плану потрошње "тешком" чак 1,7 билиона долара.

Ипак, до тога није дошло јер су демократе одбиле да подрже предлог републиканског сенатора Мајка Лија да буде продужено трајање амандмана из времена пандемије корона вируса који ограничава право на азил на југу САД, наводи "Блумберг".

"Цео овај предлог закона виси о концу", рекао је демократски сенатор из Делавера Крис Кунс.

Лијев амандман наводно може да рачуна на подршку појединих демократа, али и отежа пролазак предлога закона кроз Представнички дом, ризикујући подршку прогресивних демократа.

То би приморало Конгрес да усвоји привремени буџетски закон да би влада функционисала и након 23. децембра, када истиче тренутни буџет.

Због истог амандмана спречено је усвајање пакета помоћи за опоравак од последица пандемије корона вируса, вредан више милијарди долара, наводи "Блумберг".

"Демократе су забринуте да ће амандман проћи" кроз Сенат, рекао је републикански сенатор Џон Тун.

Бајденова администрација планира да укине рестрикције предвиђене овим амандманом, али сада се у целу причу умешао и Врховни суд, који тренутно разматра његову судбину.

Усвајање привременог буџета одложиће доношење коначне одлуке до почетка следеће године, када ће републиканци имати већину у Представничком дому, а самим тим и шансу да смање потрошњу и, потенцијално, финансијску и војну помоћ Украјини, наводи амерички портал.

Лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел у предлогу буџета добио је оно што је тражио:повећање буџета за одбрану и пуну подршку Украјини. Након тога је поручио да ради на томе да се гласа о општем плану потрошње до краја недеље.

"Заиста се надам да ће тако бити", рекао је он.

Двоје аутора предложених измена у области безбедности граница и имиграција, независна сенаторка из Аризоне Кирстен Синема и републикански сенатор из Северне Каролине Том Тилис провели су јуче значајан део времена у сенатској сали разговарајући, а сенаторка је у једном тренутку чак ушла у просторије својих републиканских колега са хрпом папира у руци.

Синема је до скоро била чланица Демократске парије, пре него што су је напустила услед све већих неслагања са њеним вођством.

image