Свет

"Индепендент": У Британији све више гладних

Готово два милиона деце добија бесплатне оброке у школама, што је више од трећине од укупног броја школараца
"Индепендент": У Британији све више гладнихwww.globallookpress.com © Robert B. Fishman via www.imago-/www.imago-images.de

Ловри Вилијамс која станује у близини Блекпула редовна је корисница народних кухиња у Британији и тешко се бори да преживи још од како јој је пре пет година пропала приватна фирма, преноси "Индепендент".

"Месец дана до Божића ја сам без новца. Не живимо. Буквално смо сломљени сваки дан. Риши Сунак никада неће сазнати како је то кад ставиш руку у џеп и не можеш да нађеш 10 фунти (130 динара)", каже она.

Ловри је међутим "врх леденог брега", јер таквих као она у Великој Британији је све више.

Водећа добротворна организација "Трасел траст" упозорава тако да су народне кухиње ових дана на "тачки пуцања" због "цунамија потребе" изазваног кризом трошкова живота.

У последњих шест месеци за помоћ у виду бесплатног оброка њима се јавило чак 320.000 људи што је раст за око 40 одсто у односу на исти период претходне године.

Први пут потребе народа за храном веће су него донације, па народне кухиње поручују да ће ова зима бити најтежа до сада.

Колико је гладних у Британији сведочи и податак да је број деце пријављене за бесплатне школске оброке скочио на готово два милиона.

"Највећи број деце до сада добија бесплатне школске оброке. Њих је око 1,9 милиона, а то је више од трећине од укупног броја деце", рекла је британска министарка образовања Џилијан Киган.

Лабуристи због тога владајуће конзервативце оптужују да су "нестали у акцији" јер све је више радника са пуним радним временом мучи да приушти храну.

"Све је скупље, посебно кад је реч о куповини хране, пелена, млека за бебе", каже једна самохрана мајка троје деце која такође преживљава уз помоћ народне кухиње.

Ситуација је толико лоша да је чак  и куповина млека за неке сада луксуз, сведочи Џози Барлоу, менаџерка "Брадфорд народне кухиње" .

Упркос томе што је све више оних који не могу себи да приуште оброк, све је већи и број дојучерашњих добротвора који да би уштедели, одустају од алтруизма и добровољних давања.

Шарлот Хил, извршна директорка пројекта "Феликс", организације која испоручује вишак хране другим добротворним организацијама и школама, рекла је да њени чланови "вапе" за још оброка.

На стотине је оних који је контактирају и траже помоћ, тврди Хил.

"Позивамо премијера да одлучно делује у буџету. Мора се затворити јаз између раста цена и прихода током зиме", истиче Ема Реви, извршна директорка у "Трасел трасту".

У међувремену, портпарол Сунакове владе тврди да они већ директно подржавају домаћинства.

"Наша обимна непосредна подршка породицама укључује и гарантовану цене енергије, што је уштеда од око 700 фунти (око 93.000 динара) за типично домаћинство током зиме, као и наш фонд за подршку домаћинству вредан преко милијарду фунти за помоћ људима са основним трошковима", поручио је он.

image
VV inauguration
banner