Свет

Џамија у Паризу тужи Уелбека због "опаски о муслиманима"

Уелбек је изјавио да "жеља француског становништва није да се муслимани асимилују, већ да престану да их краду и нападају"
Џамија у Паризу тужи Уелбека због "опаски о муслиманима"www.globallookpress.com © Clemens Niehaus

Велика џамија у Паризу најавила је да ће поднети тужбу против познатог писца Мишела Уелбека због "веома озбиљних опаски о муслиманима у Француској" које је изнео у интервјуу за часопис "Фронт попилер", јавља телевизија БФМ.

У саопштењу објављеном на Твитеру, које је потписао ректор установе Шам-Един Хафиз, указује се на неколико "неприхватљивих" делова интервјуа који је у новембру са Уелбеком водио оснивач часописа Мишел Онфреј. 

"Када читаве територије буду под исламском контролом, мислим да ће доћи до отпора. Биће напада и пуцњаве у џамијама, у кафићима које посећују муслимани, укратко, Батаклани наопачке", рекао је Мишел Уелбек током интервјуа.

Он додаје да "жеља домаћег француског становништва није да се муслимани асимилују, већ да престану да их краду и нападају".

Велика џамија у Паризу осуђује ове примедбе Мишела Уелбека које су, по њима "запањујућа бруталност" и тврди да подноси тужбу против писца "због подстицања мржње према муслиманима".

"Мишел Уелбек потврђује да муслимани нису прави Французи. Муслимани му заказују термин пред кривичним судом да му покажу шта каже закон", уверава ректор џамије.

Велика џамија у Паризу подсећа и на пресуду Европског суда за људска права у "случају Земур". Међународни суд је потврдио одлуку француског правосуђа које је осудило десно оријентисаног политичара Ерика Земура због дискриминације и верске мржње према муслиманској заједници. 

image
VV inauguration
banner