Свет

Француски наставници у страху, плаше се да слободно говоре о религији

Наставници се "самоцензуришу" због могућег одговора ученика и избегавају теме које би могле да прерасту у свађе или чак протесте, показује истраживање "Ифопа"
Француски наставници у страху, плаше се да слободно говоре о религији© Keystone Press Agency/Elko Hirsch

Више од половине наставника у Француској практикује аутоцензуру приликом разговора о секуларизму, како би избегли могуће негативне реакције и протесте, пише "Си њуз".

Анкета коју је спровела агенција "Ифоп" открила је да чак 52 одсто наставника није говорила слободно о секуларизму, у петак 9. децембра, приликом обележавања годишњице Закона о секуларизму из 1905. године. 

Истраживање показује да се наставници "самоцензуришу" због могућег одговора ученика и избегавају теме које би могле да прерасту у свађе или чак протесте, с обзиром на чињеницу да је број верских протеста у Француској у порасту од 2020. године.

Резултати испитивања јавног мњења објављени су само две године након убиства учитеља Семјуела Петија коме је радикални исламски избеглица из Чеченије одрубио главу у октобру 2020. године насред улице у предграђу Париза. 

Пети је убијен након часа о питању слободе изражавања на ком су, између осталог, приказане карикатуре исламског пророка Мухамеда, а тек касније је откривено да је ученица, која је водила кампању на друштвеним мрежама против Петија и комуницирала са његовим убицом, лагала о томе да је присуствовала часу.

Истраживање агенције "Ифоп" показује и да 77 одсто наставника сматра да, и поред убиства Петија, француско министарство образовања није ништа научило о проблемима везаним за религију у школама широм Француске.

У школама у такозваним "приоритетним зонама", које се често налазе у угроженим подручјима, 80 одсто наставника је пријавило најмање један проблем због верских симбола у учионици од 2004. године, а у последње две године 63 одсто њих је пријавило сличне проблеме. 

image