Свет

На само шест метара: Никад блискији сусрет америчких и кинеских авиона

Маневром избегнут судар у међународном ваздушном простору изнад Јужног кинеског мора
На само шест метара: Никад блискији сусрет америчких и кинеских авиона© Cover Images/Keystone Press Agency/globallookpress

Индо-пацифичка команда америчке војске оптужила је пилота кинеског ратног ваздухопловства да се својим авионом-ловцем приближио на само шест метара америчком осматрачком авиону, летећи испред њега.

Кинески војни авион прошле недеље нашао се на само шест метара од летелице америчких ваздушних снага и приморао га на маневар како би избегао судар у међународном ваздушном простору изнад Јужног кинеског мора, саопштила је америчка војска.

Блиски сусрет уследио је након што су из Сједињених Држава коментарисали све опасније понашање кинеских војних авиона и назвале га трендом.

Инцидент, у којем су учествовали борбени авион Ј-11 кинеске морнарице и авион РЦ-135 америчких ваздухопловних снага, догодио се 21. децембра, додаје америчка војска у саопштењу.

"Америчке Индо-пацифичке снаге посвећене су слободном и отвореном Индо-пацифичком региону и наставиће да лете, плове и делују на мору и у међународном ваздушном простору, поштујући безбедност свих пловила и авиона према међународном праву", додаје се у саопштењу.

На састанку са својим кинеским колегом у новембру, амерички министар одбране Лојд Остин истакао је потребу да се побољша кризна комуникација између две земље.

Министарство одбране Аустралије саопштило је у јуну да је кинески борбени авион опасно близу пресрео аустралијски војни осматрачки авион у региону Јужног кинеског мора.

Тада је кинески млазњак долетео веома близу авиона Краљевског ваздухопловства Аустралије (РААФ) и у његов мотор отпустио ситне честице алуминијума.

image