Свет

Покренута процедура за укидање имунитета два посланика ЕП

Одбор за правосудна питања расправљаће средином јануара о захтеву председнице Европског парламента да се укине имунитет двојици посланика због истраге белгијских правосудних органа
Покренута процедура за укидање имунитета два посланика ЕПwww.globallookpress.com © © IMAGO/ELYXANDRO CEGARRA

Председница Европског парламента Роберта Метсола покренула је хитну процедуру за укидање имунитета два посланика ове институције поступајући по захтеву белгијских правосудних органа.

Тиме је направљен први корак у процедури, а захтев ће бити поднет на седници 16. јануара и разматраће га Одбор за правна питања.

"Европски парламент од почетка је учинио све што је у његовој моћи да помогне истражним органима и потрудићемо се да одговорни не прођу некажњено. Корупција не може да се исплати и учинићемо све у борби против ње", рекла је Метсола, а објављено је на сајту ЕП.

Захтев председнице Метсоле прво иде на одлучивање правосудном одбору који гласа о њему и упућује предлог Европском парламенту који треба да подржи или одбије њихову одлуку. Сви захтеви о укидању имунитета разматрају се пред камерама.

Почетком децембра, ЕП је потресла афера "Катаргејт" и истрага у вези са наводном куповином утицаја у Европском палраменту. Под оптужбама се нашла потпредседница ЕП Ева Каили, али и други посланици ове институције.

image