Свет

"Катаргејт": Ухапшене жена и ћерка бившег посланика Европског парламента

Након што је Пјер Панцери ухапшен због наводног рада у корист Катара, његове супруга и ћерка сумњиче се за учешће у злочиначкој организацији и прање новца
"Катаргејт": Ухапшене жена и ћерка бившег посланика Европског парламентаwww.globallookpress.com © IMAGO/ELYXANDRO CEGARRA

Италијанска полиција ухапсила је супругу и ћерку бившег посланика Европског парламента Пјера Антонија Панцерија којег је полиција привела због корупционашке афере која укључује наводне незаконите лобистичке активности Катара, јављају локални медији.

Панцеријева жена Марија Колеони ухапшена је у петак у кући близу Бергама, а ћерка Силвија је ухапшена нешто касније у околини Милана, пише "Политико".

У налогу за хапшење у који је "Полтико" имао увид, Панцери је оптужен да је у Европском парламенту радио у корист Катара и Марока, док се супруга и ћерка бившег посланика терете се за учешће у злочиначкој организацији и прање новца уз могућу казну од пет година затвора.

Претходно је потпредседница Европског парламента Ева Каили приведена на испитивање због оптужби да је радила у корист катарских власти, што је утицало на економске и политичке одлуке Европског парламента, објавили су страни медији.

"Истражитељи Федералне правосудне полиције већ неколико месеци сумњају да је једна заливска земља утицала на економске и политичке одлуке Европског парламента, плаћањем великих сума новца или нуђењем поклона трећим лицима са значајним позицијама у Европском парламенту", навели су из тужилаштва, а белгијски медији известили су да је Катар "заливска земља" о којој се говори.

Власти у Белгији ухапсиле су неколико људи, а полиција је извршила рацију на 16 адреса у Бриселу током којих је пронађено 600.000 евра у готовини, а заплењени су и компјутери и мобилни телефони.

image
VV inauguration
banner