Свет

Скандал у европском парламенту: Истрага због лобирања за Катар, већ четворo ухапшених

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ описао је ситуацију као "веома забрињавајућу" и рекао да су у питању "веома озбиљне оптужбе"
Скандал у европском парламенту: Истрага због лобирања за Катар, већ четворo ухапшених© Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

Белгијско савезно тужилаштво води истрагу о корупцији у Европском парламенту, а за сада је четворо ухапшених у афери коју медији називају "најозбиљнијим" и "најшокантнијим" случајем корупције у Бриселу у последњих неколико година.

Једна од ухапшених је доскорашња потпредседница ЕП Ева Каили, а међу ухапшенима је и њен партнер Франческо Ђорђи, помоћник посланика у Европском парламенту. Такође, оптужен је и бивши италијански посланик у Европском парламенту Пјер Антонио Панцери, као и неименовани лобиста.

Белгијска полиција у суботу је претресла дом посланика социјалисте Марка Тарабеле, који у овом случају није ухапшен. Медији преносе да је Панцери централна личност, а ухапшен је заједно са супругом и ћерком. Он је, наводно, "политички интервенисао код чланова ЕП у корист Катара и Марока", а једна од тих одлука се односила и на безвизни режим када је у питању Катар.

Ева Каили је пре неколико недеља била део делегације ЕП која је боравила у Катару и тада је делегација остала подељена по питању услова живота за раднике који су градили објекте за Светско првенство у фудбалу.

Каили је тада изјавила да је Катар "предводник радничких права", сада се од ње сви ограђују а председница ЕП каже да ће сарађивати са полицијом у истрази, а њена посланичка група ју је суспендовала.

Ко су ухапшени?

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ описао је ситуацију као "веома забрињавајућу" и рекао да су у питању "веома озбиљне оптужбе". 

Катар је званично саопштио да "нема никакве везе са корупционашким аферама", и да ће "радити са свим неопходним институцијама током истрага".

Као један од 14 потпредседника Европског парламента, Каили је до скоро била једна од најмоћнијих особа у оквиру ове институције. Такође, у питању је бивша водитељка која у својој родној Грчкој има статус познате личности. Сада, међутим, грчка влада је замрзла њену имовину како преноси АФП, а њено чланство су суспендовали и Социјалисти и демократе Европског парламента, и партија чија је чланица у Грчкој, ПАСОК.

Међутим, у последње време њене изјаве, попут оне да је "Катар предводник радничких права", нису баш биле у складу са међународном забринутошћу у вези са условима живота за раднике на изградњи стадиона за Светско првенство, наводи Политико.

Франческо Ђорђи, њен партнер, саветник је за регион Блиског истока и Северне Африке у Европском парламенту и оснивач је невладине организације под називом "Борба против некажњивости", која, наводи се, "има за циљ да промовише одговорност као централни стуб архитектуре међународне правде".

Управо је председник ове организације, Пјер Антонио Панцери, централна личност у овом случају, а ту су и бивши парламентарни помоц́ници, посебно они који су повезани са "Борбом против некажњивости".

Према италијанској агенцији Анса, ухапшен је и Николо Фига-Таламанка, генерални директор друге невладине организације под називом "Нема мира без правде". Усредсређена на међународно кривично правосуђе, људска права и промовисање демократије на Блиском истоку и у северној Африци, ова организација је званично смештена у Њујорку и Риму, али има исту бриселску адресу као "Борба против некажњивости".

Читава афера није ограничена само на Европски парламент - у притвору је и Лука Висентини, који је прошлог месеца постао генерални секретар Међународне конфедерације синдиката (ИТУЦ), а пре тога је био дугогодишњи шеф Европске конфедерације синдиката.

Синдикати грађевинара били су међу највећим критичарима катарског односа према радничким правима уочи Светског првенства, али чак и пре него што је Висентини преузео власт, ИТУЦ је био значајан изузетак.
Шаран Бероу, претходна шефица ИТУЦ-а, позвала је критичаре закона о раду у Катару да "оду и виде промене" у видео-снимку који је катарско министарство рада објавило у јуну.

Да ли је Катару било потребно да побољша репутацију?


Заливски емират је домаћин Светског првенства, али је у центру пажње било још много ствари које немају везе са спортом. Међународна заједница је често негативно гледала на ставове Катара о правима жена или ЛГБТ популације, а појављивале су се и оптужбе о лошем третирању радника на стадионима као и о потенцијалном подмићивању званичника како би се добило домаћинство.

С обзиром на све то, Дохи је потребно да побољша репутацију која је од кључног значаја јер Катар често ради на склапању послова са земљама ЕУ када је у питању продаја енергената.

Такође, бар до недавно, у ЕП је фино напредовао и предлог да се грађанима Катара омогући путовање у ЕУ земље без визе.

На пример, 24. новембра, када је пленарна седница ЕП усвојила резолуцију којом се "изражава жаљење због смрти хиљада радника миграната", Каили је похвалила "историјску трансформацију Катара коју је донело Светско првенство".

Такође, пре десетак дана она се појавила да гласа за либерализацију визног режима за Катар и Кувајт у парламентарном одбору за правосуђе и унутрашње послове, иако није члан одбора.

Након што је групна посета Дохи отказана, Каили је самостално организовала путовање у Катар. Планирано је било да у Катар оде Делегација парламента за односе са Арапским полуострвом (ДАРП), али су из Дохе затражили да се одложи њихово путовање.

Међутим, Каили је онда сама отишла у Катар и нахвалила "реформе рада у емирату". Према локалној штампи, она је рекла да је тамо "представљала 500 милиона европских грађана који виде напредак земље у представљању заједничких вредности".

"Као да ми је радила иза леђа", рекла је чланица Европског парламента Хана Нојман, која се налази на челу ДАРП.

"Доха је отказала позивницу групи која би имала избалансиран став, уместо тога су позвали Каили, јер су знали да ће њене изјаве бити мање критичне", додала је Нојман.

image