Свет

Принц Хари признао: Убио сам 25 талибана као шаховске фигуре скинуте са табле

Како описује у аутобиографији, гледао је снимак сваког убиства када се вратио у базу, јер је камера на носу његовог хеликоптера сваку мисију снимала у потпуности
Принц Хари признао: Убио сам 25 талибана као шаховске фигуре скинуте са таблеGetty © Photo by John Stillwell - WPA Pool/Getty Images

Функција медијатора у "јетрвањима" принцеза Кејт Мидлтон и Меган Маркл, наступи у ток-шоуима у којима куди своју (бившу) породицу и сликање у униформи са нацистичким симболом - ипак нису једине битне ставке у биографији британског одбеглог принца Харија.

Он је, наиме, у својим дугоочекиваним мемоарима "Резервни принц", у којима износи још прљавог веша краљевске фамилије, открио и да је током свог службовања у Авганистану, као пилот хеликоптера "апачи", убио 25 људи.

Војвода од Сасекса, како преноси "Телеграф", навео је да је летео у шест мисија које су резултирале "одузимањем људских живота", што, како каже, није нешто ни чиме се поноси нити чега се стиди.

У жару борбе он о тих 25 особа, истиче, није размишљао као о "људима", већ као о "шаховским фигурама" које су "скинуте са табле".

Пишући о свом времену у Авганистану, принц описује како је гледао видео-снимак сваког убиства када се вратио у базу, јер је видео камера на носу његовог хеликоптера сваку мисију снимала у потпуности.

Побуњенике је, каже, видео, као злочинце који су елиминисани пре него што су успели да убију добре.

"Сврха ми је била од првог дана, да никада не легнем у кревет са сумњом да ли сам урадио праву ствар...да ли сам пуцао на талибане и само на талибане, без цивила у близини. Желео сам да се вратим у Велику Британију свим својим екстремитетима, али више од тога желео сам да се вратим кући нетакнуте савести", наводи Хари.

То што не осећа кривицу због одузимања живота, јесте зато што, како истиче, никада није заборавио да је био у ТВ сали у Итону, гледајући вести о нападима 11. септембра на Њујорк, а касније је у посети Америци срео породице жртава напада.

Он одговорне за нападе и њихове симпатизере описује као "непријатеље човечанства" и каже да је борба против њих представљала чин освете за један од најгорих злочина у историји човечанства.

Принц Хари је иначе, са армијским ваздухопловним корпусом, био распоређен у кампу Бастион у јужном Аванистану где је дошао 2012.године и остао 20 недеља.

Ово је, иначе, био први пут да је тридесетосмогодишњи принц говорио о броју талибанских бораца које је убио током служења војног рока, што ће, како "Телеграф" очекује, вероватно повећати забринутост за његову личну безбедност.

Јер, Хари је иначе дуго био мета терориста, не само због свог краљевског статуса, већ су се исламистичке групе за њега заинтересовале и због два ангажовања у Авганистану.

Проблем би могло да му направи то што је, од како је напустио краљевске обавезе, више не ужива ни привилегије које је позиција британског принца носила.

Тако је прошле године покренуо судски поступак због одлуке Министарства унутрашњих послова да не пружи потпуну полицијску заштиту за њега и његову породицу приликом посете Великој Британији.

Његов адвокат тада је рекао да се, пошто је изгубио обезбеђење које финансирају порески обвезници, принц "не осећа безбедно" када је у Великој Британији од када су он и његова супруга одустали од краљевских дужности.

Харијева аутобиографија би иначе требало да буде објављена 10. јануара, али је већ пуштена у продају у Шпанији, где је "Телеграф" купио примерак на шпанском језику у књижари.

 

image