Свет

Берлин шаље борбена возила Кијеву: Корак ка ескалацији сукоба

Одлука Берлина, под озбиљним притиском Вашингтона, да снабде кијевски режим тешким наоружањем имаће најнегативнији утицај на руско-немачке односе, поручили су из амбасаде Руске Федерације у Немачкој
Берлин шаље борбена возила Кијеву: Корак ка ескалацији сукобаwww.globallookpress.com © Wolfgang Kumm

Амбасада Русије у Немачкој осудила је одлуку Берлина да пошаље БМП "мардер" и ПВО систем "патриот" у Кијев, рекавши да је то корак ка ескалацији сукоба у Украјини, преносе "РИА Новости".

"Најоштрије осуђујемо ову одлуку и сматрамо је још једним кораком ка ескалацији сукоба у Украјини. Њено усвајање уочи православног Божића, веома поштованог у хришћанском свету, а такође и у позадини примирја, које је једнострано прогласио председник Русије, изгледа посебно цинично", наводи се у саопштењу руске амбасаде.

Немачки канцелар Олаф Шолц и амерички председник Џозеф Бајден договорили су се данас у телефонском разговору да пошаљу војну опрему и наоружање у Кијев. Немачка је објавила спремност да испоручи борбена возила пешадије "мардер" и системе противваздушне одбране "патриот".

У амбасади су такође напоменули да "брзина којом је договорен овај корак не оставља сумњу да је он изведен у Берлину, под озбиљним притиском Вашингтона, делујући у складу са деструктивном логиком трансатлантске солидарности".

"Одлука Берлина да снабде кијевски режим тешким наоружањем имаће најнегативнији утицај на руско-немачке односе", додала је амбасада.

Додаје се да "пумпајући Кијев убојитим оружјем и тешком војном опремом, која се користи не само против руског војног особља, већ и против цивилног становништва Донбаса, да је то морална граница коју немачке власти нису смеле да пређу.

"Узимајући у обзир историјску одговорност Немачке према руском народу за нацистичке злочине током Великог отаџбинског рата, ово је морална граница коју немачке власти нису смеле да пређу. Усвајањем ове одлуке Берлина, све је очигледније да Немачка и западне земље нису заинтересоване да траже мирно решење сукоба", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је "напорима са запада, Украјина претворена у војни полигон, а украјински народ у инструмент за остваривање геополитичких интереса западних земаља, што у крајњој линији води само до продуживања сукоба и бесмислених жртава и разарања". 

Берлин испоручује Кијеву 40 борбених возила

Портпарол немачке владе Штефен Хебештрајт изјавио је да Берлин намерава да Кијеву испоручи око 40 борбених возила пешадије "мардер".

"Што се тиче 'мардера', сада говоримо о једном батаљону, а то је око 40 возила, који требају да буде припремљени за пребацивање у Украјину у првом кварталу", рекао је Хебештрајт.

Он је додао да је у вези са планираним испорукама борбених возила, планирана и обука украјинске војске у Немачкој. Према његовим речима, Американци планирају и да обуче Украјинце за рад са БМП "бредли" на њиховој територији.

"Исто је планирано и за системе 'патриот'. Немачка ће спроводити обуку како се са њима рукује код куће, у САД. А све ово је такође планирано за први квартал", истакао је он.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров напоменуо је да би сваки терет који садржи оружје за Украјину постао легитимна мета за Русију, као и да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора као и да ће имати негативан ефекат.