Свет

Велика Британија шаље тенкове у Украјину?

Није јасно одакле ће набављати тенкове и то је питање које тренутно решавају у међусобној координацији са савезницима
Велика Британија шаље тенкове у Украјину?www.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Поред Сједињених Америчких Држава, један од највећих финансијера и извозник наоружања у Украјину, свакако је Велика Британија.

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли најавио је да ће тенкови "можда бити део" војне подршке Украјини, преноси "Скај њуз".

"Ми смо обезбеђивали ону врсту војне опреме која је омогућавала Кијеву да изврши одлучујући ударац против руских циљева. Наставићемо да разговарамо са Украјинцима о томе шта им је потребно за следећу фазу њихове самоодбране и наставићемо да радимо са нашим међународним партнерима на томе да то обезбедимо", рекао је Клеверли.

Када је о тенковима реч, према његовим речима, није јасно одакле ће их набављати, те да је то питање које решавају у међусобној координацији са савезницима.

Великодушна помоћ Енглеза

Лондон је иначе за потребе Украјине финансирао куповину модерних система противваздушне одбране, дронова и артиљеријске муниције, као и систем M270 MLRS, уз коју су обезбедили и опсежан програм обуке украјинских војника у циљу оспособљавања за његову употребу.

Ко све "одрешује кесу"

Иначе, нови пакет помоћи јуче су најавили из Америке - око 50 борбених возила "Бредли", из Француске - слање лаких борбених тенкова, док је из Немачке одобрена испорука додатне батерије противваздушних ракетних система "патриот".

image