Свет

Зашто амерички суд штити сараднике осуђеног педофила Џефрија Епстина

Објављена оптужница због које је тужитељка Девичанских острва добила отказ, кључни делови затамњени
Зашто амерички суд штити сараднике осуђеног педофила Џефрија Епстинаwww.globallookpress.com © Alexander Pohl/ZUMAPRESS.com

Америчке правосудне власти настоје да сакрију мрежу сарадника милијардера Џефрија Епстина, осуђиваног због педофилије, и неколико година након његове сумњиве смрти у затвору у Њујорку.

Почетком године је тужитељка Девичанских острва отпуштена након што је подигла оптужницу против једне од највећих светских банака "Џеј Пи Морган Чејс" због умешаности у педофилски случај Џефрија Епстина.

Гувернер Америчких Девичанских острва отпустио је тужитељку Дениз Џорџ неколико дана након што је оптужила њујоршку банку да је помагала Епстину у трговини женама и децом у замену за богате клијенте.

У јавности се сада појавила тужба коју је Џорџ поднела против "Џеј Пи Морган Чејса" због кршења закона, помагања Епстину у трафикингу људи и која је, у најзанимљивијим деловима, потпуно затамњена.

У делу оптужнице у којем се наводи да је "Џеј Пи Морган" сарађивао са Епстином и да су знали да раде са регистрованим сексуалним преступником и особом која је осумњичена за трговину децом, затамњен је готово читав текст.

Тужитељка је навела и да је бивши извршни директор банке Џет Стејли развио блиске личне односе са Епстином када је био шеф Приватне банке ЏејПи Моргана која сарађује само са изузетно богатим клијентима "тешким" најмање 10 милиона долара. Осим овог пасуса, остатак оптужнице у којој се то образлаже је, опет, зацрњен.

У извештајима медија после отпуштања Џорџове било је наведено да је "Џеј Пи Морган" затварао очи пред доказима о трговини људима током више од једне деценије због Епстиновог рачуна и због вредних послова и богатих клијената које им је осуђени педофил довео и обећао да ће довести у банку.

У објављеној оптужници је скоро читав тај део цензурисан, осим што се наводи да банка није поштовала федерална правила и регулативе како би профитирали од Епстиновог богатства и веза, као и да влада америчке територије није знала да је Епстин користио "Џеј Пи Морган" за своје злочине, док је банка, пак, затварала очи на неуобичајене трансакције и проток новца.

Другим речима, од јавности су сакривени идентитети богатих пријатеља и сарадника Џефрија Епстина из америчких пословних и политичких кругова. 

Епстин је под сумњивим околностима извршио самоубиство у савезном затвору у Њујорку у августу 2019. док је чекао суђење.

image