Свет

Отказ за тужитељку која је подигла оптужницу против банке због умешаности у скандал са Епстином

Тужитељка Девичанских острва отпуштена је након што је подигла оптужницу против једне од највећих светских банака због умешаности у педофилски случај Џефрија Епстина
Отказ за тужитељку која је подигла оптужницу против банке због умешаности у скандал са Епстиномwww.globallookpress.com © Uma Sanghvi/ZUMAPRESS.com

Гувернер Америчких Девичанских острва отпустио је државну тужитељку која је водила случајеве против осрамоћеног финансијера Џефрија Епстина, укључујући дугу правну борбу која је резултирала нагодбом од 105 милиона долара.

Уклањање Дениз Џорџ долази само неколико дана након што је она поднела тужбу против њујоршке банке "ЏејПи Морган Чејс" и оптужила их да су помагали Епстину у финансирању илегалне трговине женама и децом на Америчким Девичанским острвима и шире.

Гувернер Алберт Брајан млађи није навео разлог за отпуштање тужитељке, рекавши само да ће је заменити помоћница државног тужиоца Керол Томас-Џејкобс, преноси Асошијејтед прес.

У тужби против банке 27. децембра, влада Америчких Девичанских острва наводи да је компанија "свесно омогућила, одржавала и сакрила мрежу трговине људима којом је управљао Џефри Епстин из његовог дома и базе на Девичанским острвима, и финансијски имали користи од овог учешћа, директно или индиректно, непоштовањем федералних банкарских прописа."

Такође се наводи да је компанија прикривала трансакције електронским путем и готовином.

"Трговина људима је била главни посао рачуна које је Епстин водио у 'ЏејПи Моргану'", наводи се у тужби. "'ЏејПи Морган" је затара очи пред доказима о трговини људима током више од једне деценије због Епстиновог рачуна и због послова и клијената које је Епстин довео и обећао да ће довести у банку."

Дана 30. децембра, "ЏејПи Морган" је затражио од савезног судије да одбаци тужбе које су поднеле две неидентификоване жене у којима се наводи да су велике банке морале да виде доказе о Епсиновим злоделима. Банка је тада саопштила да није починила никакве незаконите радње.

Тужба коју је Дениз Џорџ поднела против "ЏејПи Морган Чејса" уследила је након што је Епстинова фондација крајем новембра постигла нагодбу од 105 милиона долара са владом Америчких Девичанских острва.

Локалне новине "Вирџин Ајландс дејли њуз" известиле су да је Епстин давао разне донације школама и организацијама широм територије САД и да је бивша прва дама острва била менаџер канцеларије једне од његових компанија "Садерн траст". Такође је наведено да је гувернер територије одобрио Епстиновој компанији разне и позамашне пореске олакшице када је био председник Комисије за економски развој.

У тужби, бивша тужитељка тврдила је да је компанија "Садерн траст" коришћена као параван за Епстинове незаконите активности.

Епстин се убио у савезном затвору у Њујорку у августу 2019. док је чекао суђење. Он се изјаснио да није крив по оптужбама за сексуално злостављање десетина девојчица, од којих су неке имале 14 година.

image
VV inauguration
banner