Свет

"Џеј Пи Морган" и Дојче банка помагале Џефрију Епстину у трговини људима?

Две банке су омогућиле америчком милијардеру да подигне велику суму новца који је користио за плаћање "сексуалних услуга", наводе тужиоци
"Џеј Пи Морган" и Дојче банка помагале Џефрију Епстину у трговини људима?www.globallookpress.com © ZUMAPRESS.com/Uma Sanghvi

Дојче банка и банка "Џеј Пи Морган" су америчком милијардеру Џефрију Епстину омогућиле трговину људима, наводи се у две одвојене тужбе које су поднете суду у Њујорку.

Банке су наводно имале корист од помагања, олакшавања и пружања других услуга за организацију трговине људима, пише "Блумберг".

У тужби против банке "Џеј Пи Морган", наводи се да је она имала финансијску корист, учествовањем у трговини људима тако што ју је финансијски помагала од 1998. до августа 2013. године. 

Истовремено, Дојче банка се оптужује да је знала да ће зарадити ”милионе долара” од сарадње са Епстином.

Епстин и његови саучесници не би могли да изврше кривична дела без помоћи богатих појединаца и финансијских институција, тврди Бредли Едвардс из адвокатске канцеларије "Едвардс Потингер", једне од фирми које су поднеле тужбу.

"Дошло је време да одговарају стварни помагачи који су одиграли кључну улогу", навео је Едвардс и додао да неће престати борба за оне који су преживели док не буду сви одговарали.

Жена која тужи "Џеј Пи Морган" је бивша балерина коју је Епстин наводно сексуално злостављао од 2006. до 2013. године, а наводно су је злостављали и Eпстинови пријатељи, пише "Волстрит џорнал".

У њеној тужби се наводи да су велике суме новца подигнуте управо из банке "Џеј Пи Морган" како би се извршила плаћања њој и другим жртвама.

Епстинова дугогодишња партнерка и сарадница Гилен Максвел је, такође, имала рачуне у банци "Џеј Пи Морган", преко које јој је уплаћено око 30 милиона долара између 1999. и 2007. године као вид компензације због помагања у трговини људима, тврде тужиоци.

Друга жена која је тужила Дојче банку била је жртва трговине људима од 2003. до 2018. године, а сексуалне услуге су јој такође исплаћиване у кешу.

Банка је игнорисала исплате младим женама и подизање велике суме новца, наводи се у тужби и напомиње да су Епстин и његови сарадници имали више од 40 рачуна у Дојче банци.

”У тужбама се наводи да су банке прекршиле законе о трговини људима, тако што су Епстину омогућиле приступ рачунима и готовини. Банке морају да знају ко су њихови клијенти и за шта се рачуни користе како би се спречило прање новце и омогућавање криминалних радњи”, пише "Волстрит џорнал".

Иначе, обе банке су наставиле да сарађују са Епстином и након што је 2008. године признао да је подводио и користио сексуалне услуге малолетних девојака, подсећа амерички лист.

Пре две године, њујоршке власти су казниле Дојче банку са 150 милиона долара због сарадње са осуђеним сексуалним преступником. Из банке су тада признали да је сарадња са Епстином била грешка, те да су научили из својих грешака.

Џефри Епстин - секусални преступник трећег степена

Прве отужбе на рачун америчког милијардера појавиле су се 2005. године када су жртве и сведоци потврдили да је Епстин тражио сексуалне услуге од малолетница које им је плаћао.

Након што је полиција претресла његово имање у Палм Бичу, пронађен је велики број фотографија девојчица, али и признаница за куповину три књиге чија је тематика сексуално робовласништво.

Поједини сведоци навели су да су неке девојчице послате авионом на Епстиново острво "Литл Сент Џејмс" за његов рођендан, одакле су враћене након што су тамо претрпеле сексуално злостављање.

Милијардер је ухапшен 2006. године због подвођења малолетница и плаћања проститутки, али не и због сексуалног злостављања и трговине људима јер је склопио тајни договор са тужиоцем који му је обезбедио имунитет од свих криминалних оптужби на федералном нивоу.

Након пуштања, био је у кућном притвору до августа 2010, али је имао дозволу за летење приватним авионом до својих имања на Менхетну и Девичанским острвима, а била су му омогућена и дуга путовања ради куповине и шетњи Палм Бичем "ради физичке рекреације".

Он је регистрован као сексуални преступник трећег степена, што је значило да постоји велика вероватноћа да ће поновити кривично дело.

Епстин је поново лишен слободе у јулу 2019. године због нових оптужби о подвођењу малолетница. У његовој кући на Менхетну тада су пронађене стотине сексуално сугестивних фотографија девојака, од којих су многе биле малолетне.

Амерички богаташ је наводно извршио самоубиство у затвору 10. августа 2019. године, након чега је судија одбацио све оптужбе против њега.

Пријатељства са Клинтоном, Спејсијем, Трампом...

Џефри Епстин је био и велики донатор који је пружио финансијску помоћ многим познатим политичарима и институцијама.

Универзитет Харвард саопштио је да је од Епстина добио више од девет милиона долара помоћи у периоду од једне деценије, а милијардер је послао новчану помоћ и бившој жени британског принца Ендрјуа Сари Фергусон да врати дуг након што је њена фирма пропала. 

Познато је и његово пријатељство са бившим америчким председником Билом Клинтоном ком је током деведесетих донирао новац за кампању, а 2002. године га је заједно са глумцима Кевином Спејсијем и Крисом Такером водио на путовање у Африку.

Епстин је усликан и са бившим америчким председником Доналдом Трампом на чијем је имању Мар-а-Лаго наводно подводио малолетнице.

Са многима од њих, Епстина је упознала сарадница Гилен Максвел која је 2020. године ухапшена због оптужби да је учествовала у "сексуалној експлоатацији и злостављању" малолетних девојчица.

Она се и даље налази у затвору, а већ неколико пута јој је одбијен захтев за пуштање након плаћања кауције.

image