Свет

Сенатор не жели да се Украјинци обучавају у Оклахоми: Њихова ракета је убила цивиле у Пољској

Свакако нам не треба да вежбају овде у Оклахоми где би наши грађани могли бити под сталном претњом, поручио је републикански сенатор
Сенатор не жели да се Украјинци обучавају у Оклахоми: Њихова ракета је убила цивиле у Пољскојwww.globallookpress.com © Artillery Table XV Live-Fire Sgt. Dustin Biven/Keystone Press Agency

Дан након што је објављено да ће украјинске трупе почети обуку у војној бази у Оклахоми, државни сенатор Нејтан Дам покушао је да заустави тај план.

Званичници кажу да ће се украјински војници обучавати да користе ракетни систем "патриот" у Форт Силу. Очекује се да ће обука трајати неколико месеци. Русија је брзо реаговала, поручивши да би то могло да доведе до "непредвидивих последица".

"Ако је ово тачно, бићемо сведоци још једног провокативног корака америчке администрације, који може довести до непредвидивих последица", саопштила је Амбасада Русије.

Сенатор Нејтан Дам поднео је резолуцију којом се тражи да се око стотинак војника не обучава у Оклахоми.

"Ову политику 'Америка на последњем месту' не би требало толерисати у Оклахоми", рекао је Дам. "Видели смо како је недавно украјинска војска испалила ракету на Пољску убивши два невина цивила. Свакако нам не треба да вежбају овде у Оклахоми где би наши грађани могли бити под сталном претњом сличног неуспеха."

"Ова резолуција одбија овај покушај федералних јединица да доведу стране трупе у Оклахому", рекао је Дам. "Чак охрабрује гувернера, званичнике округа и органе за спровођење закона да искористе своја овлашћења како би забранили овим страним војницима да буду на тлу Оклахоме."

Дам каже да ће резолуција, ако буде усвојена, остати на снази све док је не замени нова резолуција. На тај начин, каже он, влада не може да шаље друге стране трупе овде.

"Морамо ставити људе Оклахоме на прво место", рекао је Дам. "Не би требало да дозволимо да неурачунљива потрошња, корупција и потенцијално прање новца сада теку кроз Оклахому уз присуство страних трупа на нашој земљи."

Са друге стране, група републиканских лидера Сената издала је заједничку изјаву у знак подршке америчкој "богатој историји програма обуке".

"Оклахома је деценијама имала партнерство са војним снагама из партнерских земаља како би обучавала и одржавала безбедност и Сједињених Држава и других савезничких земаља. Прекидање ових веза било би слично угрожавању наше националне безбедности. Резолуција која је издата не говори у име велике већине Сената Оклахоме, или становника Оклахоме, који поздрављају вежбе обуке за одбрану земаља које волимо и наших суседа у другим земљама. Надамо се да ће се трупе из других земаља које тренутно тренирају у нашим вољеним војним постројењима у Оклахоми осећати добродошло и искусити оно што нашу државу чини најбољом у земљи", поручила је група сенатора.

image