Свет

Си-Ен-Ен: Почиње обука Украјинаца за "патриот" у САД

Очекује се да ће програм трајати неколико месеци, а не зна се када би могао да буде завршен, поручили су амерички званичници
Си-Ен-Ен: Почиње обука Украјинаца за "патриот" у САДwww.globallookpress.com © Axel Heimken

Украјинске трупе треба да почну обуку за ракетни систем "патриот" у САД већ следеће недеље, изјавила су за Си-Ен-Ен два америчка званичника.

Обука ће бити у Форт Силу у Оклахоми, где САД иначе одржавају тренинге за руковање и одржавање овог напредног система противваздушне одбране. 

Очекује се да ће програм за Украјинце трајати неколико месеци, рекла је Лаура Купер, заменица помоћника министра одбране за Русију, Украјину и Евроазију, али није навела конкретан временски оквир када би обука могла да буде завршена. 

Само дан раније, секретар за штампу Пентагона Генерал Пат Рајдер је рекао да САД разматрају различите опције где да спроведу обуку за систем "патриот" - у Америци, у иностранству или да комбинују обе опције. 

САД су крајем децембра објавиле да ће Украјини послати "патриот", након састанка америчког и украјинског лидера у Вашингтону. Иако је Америка у почетку одбијала да испуни овај захтев Кијева, због логистичких изазова и захтевне обуке, високи званичник америчке администрације рекао је за Си-Ен-Ен да их је "стварност онога што се дешава" у Украјини на крају натерала да обезбеде систем.

"Патриот" не мења стање на терену

САД обезбеђују једну "патриот" батерију, која укључује опрему за производњу енергије, рачунаре, систем контроле ангажовања и до осам лансера. Батеријом управља око 90 војника и потребни су месеци да се обуче.

Иако се "патриот" сматра једним од најнапреднијих и најефикаснијих система противваздушне одбране, стручњаци су упозорили да он неће променити стање на терену због ограниченог домета и времена које ће Украјинцима бити потребно да се оспособе за његово коришћење. 

Истраживачка служба Конгреса (ЦРС), владина агенција која пружа стручну подршку члановима Конгреса на непристрасној основи, упозорила је крајем децембра да само обука екипа за поправку "патриота" траје око 53 недеље, додајући да је потребно много тога да се научи пре него што "Украјина буде имала функционалан систем 'патриот' на терену".

Осим тога, ЦРС је упозорио и да је за рад система потребно десетине обученог особља, па су већ тада амерички медији сугерисали да би украјински војници могли бити позвани у Америку на обуку.

image