Свет

Немачка полиција изнела Грету Тунберг са протеста у руднику (ВИДЕО)

Климатска активисткиња приведена заједно са групом демонстраната који су се побунили због копања лигнита у западној Немачкој
Немачка полиција  изнела Грету Тунберг са протеста у руднику (ВИДЕО)© Tanjug/Roberto Pfeil/dpa via AP

Климатскa активисткиња Грета Тунберг приведена је данас заједно са групом демонстраната који су протестовали због копања угља у руднику у близини рајнског места Лицерат, саопштила је немачка полиција.

Тунбергова, која се придружила демонстрантима у петак, како Ројтерс наводи, виђена је након привођења док је седела у великом полицијском аутобусу, а на мрежама су се појавиле фотографије на којима насмејану тинејџерку тројица полицајаца износе са протеста држећи је за рамена и ноге.

Из полиције је, међутим, за Би-Би-Си прецизирано да Тунберг није ухапшена и да ће, након што се изврши провера њеног идентитета, бити пуштена. А без подизања оптужнице проћи ће и остали демонстранти.

Позната активисткиња је, како медији преносе, приведена након што је група демонстраната у којој је била, удаљила од веће групе и почела да се приближава окну рудника Гарцвајлер, где стајање иначе није дозвољено из безбедносних разлога.

"Грета Тунберг је била део групе активиста који су појурили ка платформи. Међутим, тада смо је зауставили и са остатком групе однели непосредно опасне зоне да бисмо утврдили њихов идентитет", саопштила је тамошња полиција.

Демонстранти су, иначе, већ више од недељу дана на тој локацији, а интервентна полиција је уклонила активисте из зграда у селу уз подршку булдожера. Како лист додаје, само неколико њих је остало на дрвећу и у подземном тунелу током викенда.

Један активиста, како је рекао портпарол тамношње полиције, ускочио је у рудник.

"Једноставно не можемо да прихватимо да је енергетској компанији "РВЕ"  дозвољено да склапа послове са немачком владом и тиме угрожава животе безброј људи", рекла је Тунбергова која је у село између Ахена и Дизелдорфа дошла након одлуке да у том месту почне ископавање лигнита.

image