Русија

Захарова: Вредности Запада су променљиве као време, опрости им Грета

Портпаролка руског министарства спољних послова тврди да западним земљама заправо није стало до климе
Захарова: Вредности Запада су променљиве као време, опрости им Гретаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да се по ко зна који пут показало да Западу није стало до климе.

Она је подсетила на састанак председника Венецуеле Николаса Мадура са француским председником Емануелом Макроном и америчким изаслаником за климатска питања Џоном Керијем, на недавној Конференцији УН о климатским променама у Египту, за који је рекла да је омогућио да се оцрта још један тренд, али у лошем светлу.

"Показало се већ по ко зна који пут да, углавном, свима на Западу није стало до климе. Узмимо за пример Шведску. Током своје новије историје, Стокхолм је себе видео међу лидерима еколошког фронта. Да подсетим, изабран је у несталне чланове Савета безбедности УН тек пошто је малим државама обећао да ће искористити сваку прилику да спречи отапање глечера, смањи емисију угљен-диоксида у атмосферу и заустави подизање ниова мора", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је додала да је сада министарка за климу и животну средину те исте Шведске, Ромина Пурмокхтари, управо током еколошког форума у ​​Египту, изјавила да Шведска више неће смањивати емисију угљен-диоксида.

"Напротив, научници кажу да ће за две године обим емисије угљен-диоксида у земљи расти. То значи да ће глечери наставити да се топе, ниво океана ће наставити да расте, а острвске државе ће и даље бити у опасности од поплава. Шведска се поново окренула за 180 степени на дневном реду о клими", оценила је руска званичница.

Према њенима речима, што се тиче једне од главних идеја форума, стварања Фонда за помоћ земљама у развоју, испоставило се да "шведски порески обавезник неће вратити зарађене круне".

"На крају крајева, то није оружје за Украјину, које, по мишљењу елите Краљевине, Швеђани жарко желе да плате из свог џепа. Вредности Запада су променљиве као и време - мењају се сваког дана. Опрости им, Грета, све су изгубили", поручила је Захарова.

image