Свет

Британски министар позвао чланице НАТО да повећају помоћ Украјини

Обавезали смо се да ћемо подржавати Украјинце док не победе, каже Џејмс Клеверли
Британски министар позвао чланице НАТО да повећају помоћ Украјини© Танјуг/AP Photo/Olivier Matthy

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли позвао је чланице НАТО савеза да повећавају обим снабдевања Кијева оружјем како би "помогли Украјини да победи Русију".

"Порука коју шаљемо Владимиру Путину јесте да смо се обавезали да ћемо подржавати Украјинце док не победе", рекао је Клеверли на форуму у Центру за стратешке и међународне студије у Вашингтону, преноси Ројтерс.

Клеверли је разговарао са америчким тинк-тенком уочи састанака са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном и другим највишим америчким званичницима о повећању обима подршке Украјини.

Он би након посете САД требало да отпутује у Канаду на сличне разговоре.

Клеверлијево путовање уследило је после најаве британске владе да ће Украјини испоручити 14 борбених тенкова Челенџер и друго тешко наоружање, а након што су Француска, САД и Немачка објавиле да ће Кијеву послати оклопна возила и друго оружје.

Британско министарство спољних послова саопштило је да ће Клеверли са својим америчким и канадским колегама разговарати и о ситуацији у Ирану, након што је Велика Британија привремено опозвала свог амбасадора после погубљења британско-иранског држављанина Алирезе Акбарија у суботу.

image