Свет

Где су паре? Ревизија открила да је Пентагон "прогутао" 220 милијарди долара

Министарство одбране САД није успело да попише 61 одсто своје имовине вредне 7,2 билиона долара
Где су паре? Ревизија открила да је Пентагон "прогутао" 220 милијарди долараGetty © U.S. Air Force/Getty Images

Пентагон је пети пут заредом омануо у процесу ревизије, будући да није могао да објасни колико је војне опреме коју финансирају амерички порески обвезници подељено извођачима, односно где тачно иде њихов новац.

Поново се тако показало да је министарство одбране САД, са буџетом двоструко већим од дипломатског буџета Стејт департмента буквално "црна рупа" која усисава новац грађана, а да нико и не зна где те паре заправо завршавају.

Извештај америчке Владине канцеларије за одговорност открио је тако да министарство одбране САД није успело да попише чак 220 милијарди долара вредну имовину, опрему, материјал и оружје дате компанијама које по уговору треба да се баве поправком, одржавањем, ремонтовањем, или модификацијом.

Ова канцеларија процењује чак и да је износ коме се траг заправо и не зна овом цифром и значајно потцењен.

"Пентагон можда зна како и он и његове војне службе троше новац, али то није у стању да докаже", констатује сајт "Милитари", додајући да министарство одбране није на адекватан начин извршило ревизију свог књиговодства, коме је "измакло" око 61 одсто имовине вредне 7,2 билиона долара.

У ту вредност коју су ревизори анализирали урачунато је 2,9 милиона запослених војника и цивила, 643.900 физичких објеката као што су зграде, путеви и ограде на 4.860 локација широм света и један од највећих система здравствене заштите у САД са 9,6 милиона корисника. Предмет ревизије је и опрема као што су бродови и тенкови, и други системе наоружања високе вредности, попут на пример водећег војног ловца пете генерације Ф-35 "лајтнинг".

Према писању "Милитарија", обавезну ревизију закон захтева још од 1994.године, али је то игнорисано дуже од две деценије. Први пут, овај "подвиг" контролисања службених књига спроведен је 2018.године, али Пентагон је на том испиту пао. И од тада, пада и сваки следећи пут.

Иако опет  пропао, последњи покушај да се сва та владина имовина којом уговорци располажу попише захтевао је велико ангажовање финансијских стручњака. Укупна ревизија Министарства одбране била је заправо скуп од 27 одвојених ревизија које је спроводило око 1.600 ревизора из различитих приватних фирми.

"Не бих рекао да смо оманули. И сам процес је важан за нас и чини нас бољим, иако то није онако брзо колико желимо", рекао је контролор Пентагона Мајк Мекорд, а пренео "Дифенс њуз".

Владина канцеларија за одговорност поручила је Пентагону (иначе јединој великој савезној агенцији која није могла да добије ревизорско мишљење), да треба да развије посебан план не би ли открио шта је проблем у његовом рачуноводству.

Мекорд каже да је успешна ревизија важна како би се повећало поверење у министарство одбране и војску.

"Да је Пентагон у стању да на папиру докаже како се заправо користе амерички ресурси за одбрану, био би то знак одговорности за ресор, а тај резултат је, барем за ову годину, недостижан", наводи "Дејли колер".

Ревизори су иначе први пут пријавили неуспех Пентагона да обрачуна владину опрему или материјал који користе уговорне агенције још 2021. године.

"Ово дуготрајно питање један је од разлога зашто министарство није у могућности да спреми финансијске извештаје који се могу ревидирати", закључују из Канцеларије за одговорност.

image