Русија

Антонов поручио Пентагону: Де факто учествујете у сукобу на страни нациста

Прави циљ америчке администрације је да нанесе што више штете Русији на бојном пољу од руке Украјинаца, поручио је руски амбасадор у Вашингтону
Антонов поручио Пентагону: Де факто учествујете у сукобу на страни нацистаwww.globallookpress.com © Pavel Bednyakov

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов изјавио је да одлука Пентагона да обучи украјинску војску у коришћењу ПВО система "патриот" потврђује умешаност САД у сукоб у Украјини, преноси ТАСС.

"Одлука војног ресора САД да организује курс обуке у војној бази 'Форт Сил' у Оклахоми је још једна потврда де факто учешћа Вашингтона у украјинском сукобу на страни нацистичких злочинаца из Кијева", рекао је он.

Истовремено, Антонов је нагласио да Русија успева да пренесе америчким стручњацима информације о опасности од таквих акција Вашингтона.

"Важно је да наши напори да скренемо пажњу Американцима на праву опасност од таквих намера Беле куће, постепено наилазе на разумевање у локалној стручној заједници. На пример, читаоци 'Вашингтон пост-а' отворено су признали да обука припадника Оружаних снага Украјине у САД значи повећање америчког учешћа у конфронтацији", истакао је Антонов.

Према његовим речима, америчка администрација више није ограничена на јачање одбрамбеног потенцијала Кијева, већ да пребацује ново наоружање како би повећала њене офанзивне способности.

Он је додао да последњи аргумент показује да је Вашингтон намерно обмануо цео свет, говорећи о жељи да се ојача способност Украјине да се одбрани.

"Прави циљ америчке администрације је да нанесе што више штете Русији на бојном пољу од руке Украјинаца", нагласио је руски дипломата.

Претходно је портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао да ће САД следеће недеље почети обуку украјинске војске у коришћењу и одржавању система "патриот" у бази америчке војске "Форт Сил", а да ће припрема трајати неколико месеци. Он је додао да је "потребно око 90 људи" за рад и одржавање једног система "патриот".

Америчка влада је у децембру објавила да Украјини шаље нови пакет војне помоћи од 1,85 милијарди долара који ће по први пут укључивати овај ПВО систем. Москва је више пута упозоравала Вашингтон да не преноси такво оружје Украјини. Како је раније изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, "'патриот' ће постати легитимна мета Оружаних снага Русије ако буду испоручени Кијеву".

image