Свет

Андреј Бабиш изазвао пометњу међу чешким политичарима изјавом о војном (не) помагању Пољској

На питање да ли би војно интервенисао у хипотетичком случају руског напада на Пољску Бабиш је одговорио са "наравно да не", након чега је појаснио да не верује да би се то догодило и да светски лидери треба да мисле о миру
Андреј Бабиш изазвао пометњу међу чешким политичарима изјавом о војном (не) помагању Пољскојwww.globallookpress.com © Georges Schneider via www.imago-/www.imago-images.de

Кандидат у предстојећим председничким изборима у Чешкој Андреј Бабиш изазвао је пометњу у јавности када је изјавио да не би ушао у војни сукоб у хипотетичком случају који подразумева да Русија нападне Пољску, или неку од балтичких земаља.

Бабиш је током недавног ТВ дуела који је емитовала "Чешка телевизија" упитан да ли би пристао да чешке трупе интервенишу у случају тог теорјиског сукоба на територији чешких суседа и НАТО савезника, преноси "Еуроактив".

"Наравно да не. Мислим да треба да разговарамо о миру", одговорио је бивши премијер Чешке Бабиш.

Чешки председник је званични врховни командант оружаних снага земље, а Чешка је, као и Пољска и све три балтичке земље, чланица НАТО алијансе.

Бабишева изјава наишла је на критике чешких политичара, укључујући и потпредседника владе Маријана Јуречку.

"Извињавам се свим грађанима Пољске и другим савезницима; посвећеност која произлази из нашег чланства у НАТО-у јесте и остаће на месту, упркос ономе што је Андреј Бабиш рекао данас у дебати", написао је Јуречка на Твитеру.

Након дебате, Бабиш је појаснио своју изјаву, указавши да се њена суштина односила на то да свет сада треба да размишља о миру, а не о новим сукобима.

"У ТВ дуелу нисам желео да одговорим на хипотетичко питање о инвазији Пољске или Балтика. Уверен сам да се то неће десити", написао је Бабиш на Твитеру и додао да је "одговорност светских политичара је да спрече рат. Али ако би до инвазије заиста дошло, ја бих се, наравно, придржавао члана 5."

У предизборној кампањи Бабиш је другог председничког кандидата – бившег председника војног комитета НАТО Петра Павела – представио као ратног хушкача.

Бабиш и Павел су два кандидата која су остала у трци након првог круга избора. Друго коло ће се одржати у петак и суботу.

Према последњој анкети агенције "СТЕМ" коју цитира "Еуроактив", Павел би могао да победи Бабиша са 57,7 одсто гласова.

image