Србија и Балкан

Дачић: Чешка неће ставити захтев "Косова" у процедуру

Они ће само државе чланице ЕУ информисати да су примили захтев тзв. Косова за чланство, навео министар спољних послова Србије
Дачић: Чешка неће ставити захтев "Косова" у процедуру© TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да, према информацијама којима тренутно располаже, Чешка до краја свог председавања Европском унијом неће ставити у процедуру захтев "Косова" за чланство у ЕУ, већ ће само о његовом пријему обавестити чланице.

"Чешка је примила апликацију, а по најавама, како данас стоје ствари, на седници која би требало да буде ове недеље, они ће само информисати да су примили апликацију и неће је стављати даље у процедуру", рекао је Дачић.

Он је додао да ће се тим питањем бавити следећи председавајући, а то је Шведска која од Нове године преузима ту улогу, јавља Танјуг.

"На крају крајева о томе се мора донети одлука консензусом, чега у овом тренутку нема, јер пет земаља, укључујући и Грчку, није признало Косово, а треба имати у виду и став Мађарске која без обзира што је признала Косово, не гласа за Косово на међународним форумима", истакао је Дачић.

Он је навео да Србији и даље остаје и престоји тешка борба у Савету Европе.

"Све је пребачено за следећу годину. Ирска тај посао није хтела да завршава за време свог мандата. Сада је Исланд на реду. Предстоје нам разговори. С обзиром да Исланд одржава Самит земаља чланица Савета Европе, није им у интересу да подгревају разне проблеме. Њима је у интересу да то прође у неком сагласју. Зато је наше очекивање да та тема неће бити брзо на дневном реду", рекао је министар.

Дачић је истакао да Приштина крши и Брислески и Вашингтонски споразум и нагласио да ће Србија и даље радити са земљама које не признају "Косово" да остану при том ставу, а са онима које су га признале да тај став промене у смислу повлачења признања.

Он је казао да је од грчког министра спољних послова чуо да ће њихови ставови у питању Косова и Метохије остати принципијелни, што би значило да Грчка даје подршку очувању територијалног интегритета суверенитета Републике Србије.

На питање о најави председника Србије да ће јавност ускоро обавестити које су земље повукле признање тзв. Косова, Дачић је навео да ће то тога доћи у једном тренутку.

"Оно што је сигурно - има 27 земаља које су повукле признање Косова, за 18 земаља се зна које су, за девет земаља ћемо видети када ће се одлука донети да саопштимо које су то земље", навео је Дачић.

image