Свет

Орбан: Неопходан прекид ватре у Украјини, Европа улази у рат

Мађарски премијер каже да Мађарска говори језиком мира, али да нико други не следи ту политику.
Орбан: Неопходан прекид ватре у Украјини,  Европа улази у ратwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да су мировни преговори и прекид ватре неопходни за решавање сукоба у Украјини, објавила је агенција Танјуг.

Орбан је нагласио да Eвропа постепено улази у рат.

"На Мађарску још није пуцано, али оно што Европа ради, веома је опасно", истакао је мађарски премијер.

"Опасност по Мађарску ће расти", упозорио је Орбан, преноси агенција МТИ, и додаје да Мађарска говори језиком мира, али да нико други не следи ту политику.

За мађарски државни радио, Орбан је казао да је политика која се спроводи са циљем да се уведу санкције Русији, још један корак је ка рату, јер, према његовим речима, свако ко интервенише у сукобу користећи санкције, такође заузима став којим подржава једну од страна, и доводи до тога да се се сукоб заоштрава.

Мађарски премијер је нагласио да Мађарска никада није подржавала политику санкција и неће је подржавати ни убудуће. Претходно је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да би оставка била нормална реакција европских лидера који су подржали санкције Русији, јер су тиме приближили привреде рецесији.

"Европска унија жели нове санкције само да би некако оправдала своје погрешне одлуке које су штетне, јер ће након објава да санкције представљају ћорсокак, бити потребно да се именују одговорни", поручио је Сијарто. 

image