Свет

Гроси: Нема војне опреме у украјинским нуклеарним електранама

Директор Међународне агенције за атомску енергију је изјавио да је ИАЕА успоставила стално присуство у нуклеарним објектима у Украјини
Гроси: Нема војне опреме у украјинским нуклеарним електранама© Tanjug/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је у Европском парламенту да је инспекција утврдила да у украјинским нуклеарним електранама није пронађена војна опрема.

Гроси је рекао да је ИАЕА успоставила стално присуство у нуклеарним објектима у Украјини и наложила инспекцији да се утврди да ли има војне опреме.

"Резултати тих инспекција били су негативни. Ово је други пут да је ИАЕА раскринкала тврдње о илегалним и врло опасним стварима које се чувају у тим објектима", рекао је Гроси.

Гроси је подсетио на негативан закључак ове службе о могућој припреми "прљаве бомбе" на територији Украјине. Он је раније изјавио да инспекција није открила знаке припреме "прљаве бомбе" након претраге три нуклеарна постројења у Украјини на шта је такође упозоравала Русија.

Иначе, јуче је директор руске Спољнообавештајне агенције Сергеј Наришкин упозорио да украјинске снаге складиште оружја које добијају са Запада на територији нуклеарних електрана, надајући се да ће га на тај начин сачувати, јер знају да их Русија неће гађати, како не би дошло до нуклеарне катастрофе.

Он је истакао да је само током последње недеље децембра на Ровењску нуклеарну електрану, иначе једну од три која се још увек налази под контролом украјинских снага, из иностранства било допремљено неколико вагона "смртоносног материјала".

image