Русија

Руска безбедносна служба: Кијев складишти оружје у нуклеарним електранама

Украјинци знају да Руси не нападају нуклеарне електране, те због тога бирају ова места за нова складишта, објаснио је шеф руске Спољнообавештајне агенције
Руска безбедносна служба: Кијев складишти оружје у нуклеарним електранамаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Директор руске Спољнообавештајне агенције Сергеј Наришкин упозорио је данас да украјинске снаге складиште оружје које добијају са Запада на територији нуклеарних електрана, надајући се да ће га на тај начин сачувати, јер знају да их Русија неће гађати, како не би дошло до нуклеарне катастрофе, преносе "РИА Новости".

"Имамо веродостојне податке да Оружане снаге Украјине гомилају оружје и муницију које добијају са Запада на територији нуклеарних електрана. Ово се односи како на најскупље ракете за вишецевне бацаче ракета типа ХИМАРС и стране системе противваздушне одбране, којих уједно има и најмање, тако и на артиљеријску муницију великог калибра", објаснио је Наришкин.

Додао је да је само током последње недеље децембра на Ровењску нуклеарну електрану, иначе једну од три која се још увек налази под контролом украјинских снага, из иностранства било допремљено неколико вагона "смртоносног материјала".

Овакве акције, оценио је Наришкин, врло су сличне оним којих се придржавају терористичке организације. Једина разлика, како је казао, је то што се сада у опасности не налази пар особа, већ десетине и стотине цивила.

У исто време, он је изразио наду да у Кијеву никоме неће пасти на памет да намерно дигне у ваздух таква складишта у нади да ће измолити од западних савезника још оружја и муниције.

Или како би за евентуалну нуклеарну катастрофу окривили Москву.

Ова тактика, како је рекао, може бити корисна у још једном случају: уколико нека нова залутала ракета украјинског система противваздушне одбране изазове експлозију, увек се може окривити Москва.

Подсетимо, Ровењска нуклеарна електрана налази се на северозападу Украјине, на граници са Белорусијом. Осим ње, под контролом кијевског режима налазе се и Хмељницка нуклеарна електрана, јужно од Ровењске овласти, и Јужноукрајинска нуклеарка у Николајевској области на југу земље, поред Запорошке области. 

Са друге стране, руске снаге од марта прошле године контролишу највећу нуклеарну електрану у Европи, Запорошку нуклеарку, која је, према писању руских медија, свакодневна мета Оружаних снага Украјине. 

image