Свет

Турска опозиција подржава излазак из НАТО-а

Турци све више доживљавају САД као претњу, а Русију као пријатеља, тврди потпредседник Отаџбинске партије (Ватан) Етем Санџак
Турска опозиција подржава излазак из НАТО-аGetty © Jonas Gratzer / Stringer

Коментаришући све јачу анти-НАТО струју у Турској, турски бизнисмен арапског порекла и потпредседник Отаџбинске партије (Ватан) Етем Санџак, наводно близак тамошњем председнику Реџепу Тајипу Ердогану, тврди да је за то одговорно деловање Северноатлантске алијансе која их својим провокацијама приморава да промене став о чланству у том пакту.

Санџак предвиђа да би Турска могла да напусти НАТО за неколико месеци, а истакао је и да 80 одсто становништва верује да су САД непријатељски расположене према Турској, а "осећа велике симпатије према Русији".

У изјави за веб-страну "Енбурса", Санџак је приметио да део блока доводи Турску у сукоб са чланицом и дугогодишњим ривалом Грчком, као и да јој прети опасност од увлачења "у блискоисточни вртлог". Недавна спаљивања Курана у неким европским земљама иду у прилог "неопходном" напуштању НАТО-а, тврди он.

Данско-шведски десничарски политичар Расмус Палудан организовао је прошлог викенда протест испред турске амбасаде у Стокхолму, што је укључивало спаљивање исламске свете књиге. Инцидент је изазвао бес у муслиманском свету, док је турски председник рекао да је сагласност Стокхолма да се та акција одржи узрок одлуке Истанбула да не подржи захтев Шведске за улазак у НАТО.

Портпарол владајуће Партије правде и развоја (АКП) Омер Челик одбацио је пак идеју изласка Турске из НАТО-а и окарактерисао је као "запањујућу".

"Изненађујуће су речи оних који говоре о повлачењу Турске из НАТО-а. О овоме нема говора. Ми смо једна од земаља које су основале НАТО. Ти људи немају право да говоре такве ствари", рекао је Челик турским медијима.

Иначе, истраживање које је крајем прошле године спровео турски анкетар "Гезици" показало је да 72,8 одсто Турака жели да њихова држава има добре односе с Русијом, док је мање од четвртине испитаника рекло да верује да је Москва непријатељски расположена према Турској.

Отаџбинске партије залажy се за то да Турска одустане од покушаја да постане чланица ЕУ и уместо тога успостави добре односе с Кином и Русијом. Такође се залаже за превазилажење размирица са Ираном и Сиријом, државама које САД притискају санкцијама.

image