Свет

Ко је сад крив? САД признале: Срећни смо јер је Северни ток постао гомила метала (ВИДЕО)

Заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд јавно је сведочила да се САД радују судбини гасовода који је Немачку повезивао с Русијом
Ко је сад крив? САД признале: Срећни смо јер је Северни ток постао гомила метала (ВИДЕО)© Tanjug/ Manuel Balce Ceneta

Све је изгледније да је нека од НАТО чланица одговорна за прошлогодишње диверзије гасовода Северни ток 1 и 2, када је дошло до цурења велике количине гаса у Балтичко море.

Након што је директор компаније "Норд стрим АГ" Матијас Варниг у интервјуу немачком "Цајту" изразио сумњу да иза саботаже стоје Енглези, са друге стране Атлантика стиже све више повода да су САД дебело умешане у цео инцидент.

Сведочећи, наиме, јуче пред сенатским Комитетом за спољне послове, заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд отворено је признала да се САД радују судбини гасовода који је Немачку повезивао с Русијом.

На питање сенатора Теда Круза да ли је украјински председник Владимир Зеленски погрешио када је прошлог јануара позивао да се Русији уведу санкције, тако што ће укинути увоз гаса из ње кроз Северни ток 2, Нуландова је одговорила:

"Сенаторе Круз, ја сам, као и ви, а верујем и цела администрација, прилично задовољна што је Северни ток, како сте рекли, постао гомила метала на дну мора. У децембру сам лично учествовала у преговорима са Русијом, заједно са државним секретаром Блинкеном, у покушају да спречим овај сукоб. И не мислим да би затварање Северног тока 2 одиграло одлучујућу улогу и да би некако утицало на Путина."

Испоруке гаса кроз Северни ток, који је био главни пут за извоз горива из Русије у Европу, значајно су смањене од средине јуна због техничких проблема изазваних санкцијама, а потпуно су обустављене од краја августа.

Месец дана касније, 26. септембра, оштећене су три од четири цеви гасовода Северног тока 1 и 2. Оператер гасовода "Норд Стрим" саопштио је да је штета без преседана и да је немогуће проценити рок за поправку.

Није први пут да високи званичници САД отворено признају да имају мотиве за уништење гасовода између Русије и Немачке и остатка Европе. Па цитиране речи Викторије Нуланд и нису изненађење за многе. 

Још 2014. године је бивша америчка државна секретарка Кондолиза Рајс изјавила да је у интересу Вашингтона да Европа купује амерички, а не руски гас.

Рајсова је тада затражила од Немачке и Европу да промене структуру своје енергетске зависности.

"Желите више да зависите од северноамеричке енергетске платформе. Желите да имате гасоводе који не иду преко Украјине и Русије", рекла је Кондолиза Рајс 2014.

Већ годинама покушавамо да натерамо Европљане да се заинтересују за другачије руте гасовода. Време је да се то уради, поручила је.

То време је, изгледа, дошло када су "непознати" извршиоци у септембру прошле године саботирали непожељне гасоводе. Што је, као што су амерички званичници и затражили, Европу приморало да се окрене америчким изворима.

Гасоводи "Северни ток 1 и 2"  тешко су оштећени у подводним експлозијама у септембру. Москва је порицала умешаност у саботажу и осуђивала инцидент као "терористички напад".

После напада на гасовод секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев је изјавио да је Москва прибавила "одређене материјале, који указују на западни траг у организовању и извођењу експлозија на гасоводу". 

Иако нико није преузео одговорност за експлозије "Северног тока", Антони Блинкен, амерички државни секретар описао је инцидент као "огромну прилику" која би омогућила земљама ЕУ да постану мање зависне од руске енергије.

image