Свет

"Вашингтон пост": Нема доказа да је Русија саботирала Северни ток

Како истрага одмиче, многи истичу да Москва није имала много користи од оштећења гасовода којим је снабдевала Западну Европу природним гасом, пише амерички лист
"Вашингтон пост": Нема доказа да је Русија саботирала Северни токGetty © Swedish Coast Guard

Након експлозија у септембру, које су озбиљно оштетиле гасовод Северни ток, светски лидери су моментално оптужили Русију за напад. Међутим, после неколико месеци истраге, западни званичници признају да Москва није одговорна за уништавање гасовода, пише "Вашингтон пост".

"У овом тренутку не постоје докази да Русија стоји иза саботаже", рекао је неименовани европски званичник који је заправо поновио процену 23 дипломатска и обавештајна званичника у девет земаља са којима су разговарали новинари америчког листа.

"Неки су отишли толико далеко да су рекли да не мисле да је Русија одговорна, док су други, који Русију и даље сматрају главним осумњиченим, навели да је приписивање напада било којој земљи - можда немогуће", додаје лист.

Нико не доводи у питање да је реч о намерном акту, али чак и они који су упућени у форензичке детаље истраге, не повезују Русију са нападом.

"Форензика овакве истраге биће изузетно тешка", рекао је високи званичник Стејт департмента.

Иако Сједињене Државе, према наводима листа, рутински пресрећу комуникацију руских званичника и војних снага, обавештајци до сада нису чули, ни прочитали изјаву руске стране која би могла да сугерише да Москва покушава да прикрије своју умешаност.

Поједини званичници су чак изразили жаљење због тога што су многи светски лидера истог тренутка уперили прст у Москву, без разматрања одговорности других земаља или екстремистичких група које би могле да имају способност и мотив за такав напад.

"Владе које су сачекале да коментаришу случај пре него што су донеле закључке биле су у праву", рекао је један европски званичник.

Само четири дана након експлозија, америчка министарка енергетике Џенифер Гранхолм рекла је да јој се "чини" да је Русија одговорна.

"Мало је вероватно да су ови инциденти случајност", изјавила је она за Би-Би-Си.

Немачки министар економије Роберт Хабек је такође имплицирао да је Русија одговорна за напад на гасовод, а још оштрији став је изнео саветник украјинског председника који је експлозије назвао "терористичким нападом који је Русија испланирала", као и да је реч о "акту агресије на Европску унију".

"Нико са европске стране океана не мисли да је да је ово било шта друго до руска саботажа", рекао је високи европски званичник за заштиту животне средине "Вашингтон поста" неколико дана након напада.

Међутим, како истрага одмиче, многи истичу да Москва није имала много користи од оштећења Северног тока којим је снабдевала Западну Европу природним гасом.

"Образложење да је Русија извршила напад на гасовод никада није имало смисла", навео је званичник из Западне Европе.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поручио је данас да нико у Европској унији неће спровести објективну истрагу о терористичким нападима на гасоводе Северни ток 1 и 2.

"Након инцидента на Северном току, чије околности, по свему судећи, нико у Европској унији неће објективно да истражи, заустављен је транспорт руског гаса кроз северне руте", рекао је руски шеф дипломатије.

image