Свет

Директор Северног тока: Енглези одговорни за саботажу

"То је све спекулација. Али размислите о томе", рекао је Матијас Варниг
Директор Северног тока: Енглези одговорни за саботажуwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Главни извршни директор компаније "Норд стрим АГ" Матијас Варниг изјавио је да не верује да је Москва одговорна за саботажу Северног тока, уз сугестије да одговоре треба тражити од Лондона.

"Руси? Не", рекао је Варниг у новом интервјуу за немачки лист "Цајт". На питање да ли је за саботажу одговорна нека НАТО чланица, немачки бизнисмен је само "тихо климнуо главом", пише аутор интервјуа Штефан Вилеке.

Упитан да не мисли, можда, на Енглеску, Варниг је одговорио:

"То је све спекулација. Али размислите о томе."

Подсетимо, до цурења гаса на гасоводима Северни ток 1 и 2 дошло је 26. септембра, након оштећења на инфраструктури.

Руски председник Владимир Путин експлозије на гасоводима назвао је актом међународног тероризма.

Иако су западни лидери моментално оптужили Русију за напад, да би накнадно и "Вашингтон пост" и "Њујорк тајмс" писали како нема доказа да је Москва одговорна за напад, односно да саботирање гасовода не би било логично за Кремљ, имајући у виду ресурсе које Русија одваја за његову поправку.

Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу, али до сада ни једна од те три земље није објавила резултате своје истраге. Портпарол Европске комисије Дејна Спинант изјавила је почетком месеца да истраге те три земље и даље трају, али да нових података нема.

Свега неколико дана пре експлозија које су довеле до оштећења, два непозната брода примећена су како плове у близини гасовода "Северни ток 1 и 2 неколико дана пре експлозије, потврдио је генерални директор платформе за анализу сателитских снимака "Спејс ноу" Џери Џаворницки.

Бродови искључили системе сигнализације положаја, додао је он.

Крајем октобра, руско Министарство одбране отворено је окривило Велику Британију за умешаност у саботажу гасовода, којима се руски гас преносио у Европу преко Немачке.

Према министарству, "британски стручњаци" из Краљевске морнарице, са седиштем у украјинском граду Очакову, "учествовали су у планирању, подршци и извођењу" напада на гасоводе.

Лондон је поручио да Москва "преноси лажне тврдње епских размера".

Убрзо након тога, чувени интернет предузетник Ким Дотком тврдио да је бивша британска премијерка Лиз Трас некако знала за експлозије које су уништиле гасоводе Северни ток 1 и 2 свега минут пошто су се оне десиле, када је наводно послала поруку "Готово је" америчком државном секретару Ентонију Блинкену.

image