Свет

Хамас преузео одговорност за напад на синагогу у Јерусалиму

Палестински Хамас преузео је одговорност за напад на синагогу у Јерусалиму
Хамас преузео одговорност за напад на синагогу у Јерусалиму© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Палестински Хамас преузео је одговорност за ночашњи напад на синагогу у северном делу Источног Јерусалима у коме је погинуло седам особа, док су три рањене.

Нападач који је пуцао на вернике који су изазили из синагоге, Алкам Каири (21) убијен је у окршају са полицајцима покушавајући да побегне, преноси "Тајмс оф Израел".

Портпарол Хамаса у Јерусалиму Мухамед Хамада рекао је да та група "поздравља чин који долази као природан одговор на нападе на џамију Ал Акса" и рацију израелске војске у избегличком кампу Џенин у четвртак, у којој је убијено девет Палестинаца и још 20 рањено у ватреном обрачуну.

"Палестински народ никада неће заборавити своје мученике", додао је Хамада.

У међувремену, свих 15 држава чланица Савета безбедности УН је на ванредној седници осудило терористички напад у источном Јерусалиму, преноси "Тајмс оф Израел".

Седница УН је била одржана иза затворених врата, а представници Израела и Палестине нису били позвани.

Седница је била сазвана дан раније због рације израелске војске у избегличком кампу Џенин на Западној обали 26. јануара.

Заседање Савета безбедности УН су тражили Уједињени Арапски Емирати, Кина и Француска због растуће напетости између Израела и Палестинаца, али није постигнут консензус о томе како решити ову најновију ескалацију насиља, преноси РТС.

Представник САД је на седници рекао да Палестинци не треба да предузимају "унилатералне мере" у УН, а руски представник је изјавио да би Москва подржала такву палестинску иницијативу.

Портпарол УН Стефан Дижарик саопштио да је генерални секретар УН Антонио Гутерес "дубоко забринут" тренутном ескалацијом насиља у Израелу и на окупираној палестинској територији и позвао на уздржаност.

Гутерес је оштро осудио напад у синагоги на периферији Јерусалима.

image