Свет

Најдуже држан палестински затвореник пуштен после 40 година на слободу

Јунис је по изласку из израелског затвора рекао да је поносан јер се жртвовао за Палестину
Најдуже држан палестински затвореник пуштен после 40 година на слободуwww.globallookpress.com © Saeed Qaq/Keystone Press Agency

Палестински затвореник са најдужим стажом проведеним у израелском затвору, Карим Јунис, пуштен је после 40 година на слободу.

Он је 1983. године осуђен за отмицу и убиство израелског војника Авија Бромберга на Голанској висоравни, које је починио три године раније.

Јунис је постао значајна личност у затвору, пишући политичке радове и позивајући се на споразуме са Израелом.

Би-БИ-Си преноси да Јунис поседује израелско држављанство, али је израелски министар унутрашњих послова Арије Дери затражио да му се оно одузме уз образложење да би то послало добру поруку другим игредницима.

Палестински председник Махмуд Абас, палестински председник, рекао је да Јунис „представља симбол палестинског народа и непоколебљивог слободног народа света".

Медији су пренесли да је Јунис пуштен у централном израелском граду Ранана у четвртак пре зоре, а да његова породица није обавештена како би спречила прославе.

Касније су га дочекали рођаци и пријатељи у његовом родном селу Ара, на северу Израела.

Министар за националну безбедност Итамар Бен-Гвир, ултрадесничарски израелски политичар, полицији је наложио да нагледа повратак Јуниса у село.

Бен-Гвир на Твитеру је написао и да ће нова десничарска влада да донесе закон о изрицању смртне казне терористима.

Јунис је по ступању на слободу рекао да је поносан јер се жртвовао за Палестину.

"Били смо спремни да жртвујемо и више зарад Палестине, а тужан сам због палестинских затвореника који ће остати иза решетака", рекао је он.

Сестра убијеног Авија Бромберга, Адах, рекла је у уторак за израелски лист "Хајом" да је "незамисливо да такви људи шетају међу нама, смеју се и уживају".

Председник Махмуд Абас је навео да је ослобађање палестинских затвореника из израелских затвора "циљ читавог палестинског народа".

Према подацима палестинске групе за људска права "Адамер", има их око 4.700. Међу њима је 150 малолетника и 835 људи који нису оптужени нити им је суђено.

image