Свет

Израел забранио шефу палестинске дипломатије да путује

Нова влада у Јерусалиму укинула дозволу палестинском министру спољних послова Ријаду Маликију да напусти Западну обалу као одговор на резолуцију Генералне скупштине УН у којој се критикује Израел
Израел забранио шефу палестинске дипломатије да путујеwww.globallookpress.com © Saeed Qaq

Палестински министар спољних послова Ријад Малки саопштио је данас да му је Израел поништио дозволу за путовање, у оквиру низа казнених мера против Палестинаца које је нова израелска десничарска влада објавила пре неколико дана.

Малки је у саопштењу навео да се враћао са инаугурације бразилског председника када је обавештен да му је Израел поништио дозволу за путовање, која омогућава највишим палестинским званичницима да путују и излазе са Западне обале, за разлику од обичних Палестинаца, преноси АП.

Израелска влада је у петак одобрила мере за кажњавање Палестинаца у знак одмазде због усвајања резолуције пред Генералном скупштином УН којом се од Међународног суда правде тражи да изнесе саветодавно мишљење о правним последицама израелске окупације палестинских територија и да своје мишљење о израелској окупацији.

Ова одлука показује оштру линију коју је садашња влада премијера Бењамина Нетанијахуа заузела према Палестинцима само неколико дана од преузимања дужности.

Палестинци су осудили укидање Малкијеве дозволе, рекавши да би Израел требало да буде "кажњен због кршења међународног права".

Нетанијаху је рекао данас на састанку свог кабинета да су уведене мере усмерене против "екстремних антиизраелских" корака у УН.

Владин кабинет за безбедност одлучио је у петак да Израел конфискује 39 милиона долара прихода од пореза прикупљених у име палестинске власти и да та средства пребаци у програм компензације породицама израелских жртава напада палестинских екстремиста.

image