Економија

Кина отворила врата, позивају стране инвеститоре

Пекинг је уверен да ће кинеска економија ове године остварити нормалан тренд раста и очекује већи увоз, корпоративне инвестиције и потрошњу
Кина отворила врата, позивају стране инвеститореwww.globallookpress.com © Lian Yi/XinHua

Потпредседник кинеске владе Лиу Хе прогласио своју земљу отвореном за свет након три године изолације услед пандемије ковида-19.

"Стране инвестиције су добродошле, а врата Кине ће се још више отварати", поручио је Лиу током обраћања у Давосу.

Лиу се осврнуо на напоре кинеских власти да реше кризу ликвидности у сектору некретнина. Он је такође рекао да ће његова земља наставити да промовише предузетништво и подржава приватни сектор, преноси Ројтерс.

Пекинг је уверен да ће се кинеска економија вратити на нормалан тренд раста 2023. године и да очекује већи увоз, корпоративне инвестиције и потрошњу, додао је потпредседник кинеске владе.

Он је, такође, позвао на интензивнију међународну сарадњу и указао да би требало посветити више пажње негативном ефекту преливања повећања каматних стопа у великим земљама на тржишта земаља у развоју.

Упитан да прокоментарише тренутну ситуацију са ковидом-19 у Кини, Лиу је рекао да је она стабилна и додао да је изненађен брзином којом се људи опорављају.

Лиу је напоменуо и да се на Давосу срео са многим старим пријатељима.

Бивши министар финансија САД Лоренс Самерс изјавио је да је разговарао са Лиуом у понедељак више од сат времена, не изневши детаље.

Потпредседник кинеске владе у среду ће се први пут уживо састати са америчком министарком финансија Џенет Јелен у Цириху.

Анонимни кинески званичник је најавио да ће се Лиу, током годишње конференције Светског економског форума, састати са директорима финансијских, технолошких, индустријских и других компанија, као и са многим светским лидерима.

image