Свет

Ердоган са Куртијем: Подржавамо "Косово" у придруживању Савету Европе, ЕУ и НАТО

"Косово" признаје 117 земаља и интензивно ћемо радити на томе да достигнемо циљну цифру у погледу признања, каже Реџеп Тајип Ердоган, заборављајући на бројна повлачења признања
Ердоган са Куртијем: Подржавамо "Косово" у придруживању Савету Европе, ЕУ и НАТОwww.globallookpress.com © Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган састао се вечерас у Истанбулу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и том приликом обећао подршку "Косову" када је у питању придруживање Савету Европе, Европској унији и НАТО-у, преноси "Коха".

Ердоган је рекао да ће Анкара "подржати Приштину да постигне заслужену позицију у међународној арени", подсетивши да су они друга земља по редукоја је признала независност "Косова".

"Турска је једна од првих земаља која је признала независност 'Косова'. У то време сам водио седницу владе и саопштено ми је да су га САД признале као прва држава, а ја сам рекао да ћемо ми бити друга. Сада 'Косово' признаје 117 земаља и интензивно ћемо радити на томе да достигнемо циљну бројку у погледу признања. Настављамо са напорима да осигурамо да 'Косово' достигне своју заслужену позицију у међународној арени. Подржавамо 'Косово' у придруживању Савету Европе, Европској унији и НАТО-у", казао је Ердоган.

Нагласио је да подржава дијалог између Београда и Приштине и да очекује да ће обе стране демонстрирати миран и конструктиван приступ. Додаје да се нада да ће дијалог бити постигнут како би се "осигурали мир и стабилност у региону".

"Подржавамо дијалог и очекујемо да ће стране показати миран и конструктиван приступ. Турска је спремна да пружи помоћ за мир у региону ако то стране затраже. Предузећемо кораке да ојачамо односе са нашом браћом са 'Косова'", навео је Ердоган.

Судећи по подацима које је изнео, Ердоган делује као недовољно информисан. Према последњим подацима Канцеларије за КиМ, "Косово" је признало 97 држава, међу којима је њих пет "замрзло" то признање. Такође, прва држава која је признала независност "Косова", нису САД, него Костарика.

image
VV inauguration
banner