Србија и Балкан

Најновије насиље над Србима на КиМ: Младић избоден ножем

Информацију је објавио председник Србије у Скупштини Србије, објашњавајући да су српског младића избола двојица Албанаца

Бобан Ђузић, 20-огодишњи младић српске националности из села Могиле, на територији општине Витина на КиМ, избоден је данас ножем у раме, објавио је председник Србије Александар Вучић у Скупштини Србије, објашњавајући да су српског младића избола двојица Албанаца.

Ђузић је задобио две убодне ране.

"Морамо да тражимо мир због свих ових људи", нагласио је Вучић.

Председник Србије је рекао да је ово резултат мржње коју режим Аљбина Куртија и његови медији промовишу против нашег народа на КиМ.

Указао је да се плаши да ће и на ово, најновије насиље, западни партнери реаговати чувеном реченицом да "моле обе стране у дијалогу за смиривање ситуације".

Вучић је посланицима показао слику младића са две убодне ране у пределу рамена.

Он је поручио да морамо да тражимо мир због тих људи, Срба на КиМ, и истакао да све што неретко радимо само њима отежавамо.

"Јер не бринемо за њих већ брнемо о својим политичким поенима овде", рекао је Вучић.

"Ђузић имао среће"

Ђузић се осећа добро и налази се у болници у српском селу Пасјане, потврдио је за Танјуг његов брат Душан.

"Мој брат је шетао пса и када је се враћао кући, пришла су му тројица Албанаца са леђа, и док га је један држао, други га је убо ножем два пута. Онда их је трећи раздвојио. Одмах смо га одвезли у амбуланту у Врбовцу, одакле је после указане помоћи, пребачен у болницу у Пасјану", рекао је Душан Ђузић.

Да се Бобан Ђузић налази у болници у Пасјану, потврдио је за Танјуг и директор ове установе, др Зоран Перић.

"Негде око 13 часова се Бобан Ђузић јавио са убодним ранама у пределу лопатице у амбуланту у Врбовцу. Тамо му је медицинско особље пружило основну помоћ, заустављено је крварење, збринут је и послат у Пасјане где су га примили Бојан Ђорић хирург и радиолог Дејан Јоцић. Они су га збринули и обрадили ране. Ђузић има две убодне ране у пределу леве лопатице, ране су ушивене, превијен је, урађена је комплетна дијагностика, рендген, ултразвук, ординирана му је терапија и он се налази на интернем одељењу и у стабилном је стању", каже др Перић.

Доктор Перић додаје да је Ђузић имао среће јер је погођена кост, с обзиром да су ране прилично дубоке.

Канцеларија за КиМ: Напад последица Куртијеве политике

Канцеларија за Косово и Метохију је у званичном саопштењу навела да је напад на Ђузића директна последица антисрпске историје и политике Аљбина Куртија.

"Канцеларија за Косово и Метохију пружила је подршку породици Ђузић, а са њима су у сталном контакту и нашим представницима са терена. Од почетка године сведочимо повећаним бројем етничких мотивисаних инцидената чије су мете Срби, а посебна мета Куртијевих екстремиста јесу српска деца, од Стефана. (11) и Милоша Стојановића (21) из Готовуше, Стефана Томића (18) из Клокота, Лазара Милутиновића (15) из Сувог Дола, до Бобана Ђузића из Витине", наведено је у саопштењу.

Канцеларија указује да се појачала и тежина етничких инцидената и напада, како јача и Куртијева антисрпска политика и тензије које готово свакодневно изазива на терену. 

Очекује од међународних представника да спрече Куртија да од покрајине направи ново буре барута, преноси Танјуг.

Огласили се Бобанови родитељи: Нисмо ни први ни последњи

Полиција тзв. Косова привела је тројицу Албанаца који су учествовала у нападу и истрага је у току, каже Бобанов отац Ивица, преноси "Косово онлајн".

"Дете је шетало пса. На путу кући они су га напали. Овај од 46 година га је држао, а други га убо ножем. Две ране има", каже отац.

Након указане хитне помоћи у амбуланти у Врбовцу хоспитализован је око 14 часова у болници у Пасјану.

"Бојан је повређен ножем у пределу горњег дела лопатице. Након пријема, пацијент је хируршки обрађен, заустављено је крварење и урађена рендген и ултразвучна дијагностика. Примљен је на одељење и тренутно је ван животне опасности", каже дежурни лекар у Здравственом центру Гњилане др Бојан Ђорић.

"Нисмо ни први, ни последњи. У нашем селу се чести индиценти, увек настрадају српски дечаци. Ово је јадно", каже Бобанова мајка Јасмина.

image