Свет

Берлин: Нема доказа да је Москва умешана у нападе на "Северни ток"

Истрага се наставља, још увек нема доказа да је страна сила учествовала у саботажи, поручио је генерални тужилац Немачке
Берлин: Нема доказа да је Москва умешана у нападе на "Северни ток"www.globallookpress.com © Stefan Sauer

Немачки генерални тужилац Питер Франк признао је за "Велт" да је досадашња истрага саботаже на гасоводима "Северни ток 1" и "Северни ток 2" показала да нема никаквих доказа да је Русија на било који начин умешана у прошлогодишњи инцидент.

"То се тренутно не може доказати, истрага се наставља", изјавио је Франк.

Додао је да "још није потврђена сумња да је реч о страној акцији саботаже".

Истражитељи су, како наводи Франк, до сада узели узорке воде и земљишта, али и делова цевовода са места експлозије у Балтичком мору.

Немачка нешто крије?

Пре два дана, немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је у разговору са суграђанима да не жели да даје никакве превремене коментаре о "Северном току", већ ће иступити са изјавом када истрага буде завршена. Он је казао да је Немачка правна држава, те да ће Берлин због тога рећи шта се десило када буде могао да докаже своје тврдње.

На ово је одреаговала портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, која је јуче рекла да све указује на то да Берлин, заправо, нешто крије. 

Коментаришући изјаву немачког канцелара, она је скренула пажњу на мањкавости у процесу истраге саботаже гасовода.

Рекла је да није јасно због чега су немачке власти две недеље одуговлачиле са почетком званичне истраге и да је сумњиво што је, према немачким званичним подацима, Берлин "најкасније до 7. октобра 2022. располагао 'обавештајним информацијама', које је добио од треће стране, а у вези са саботажом (гасовода)", чије би обелодањивање, како су навели из немачког министарства, "могло да нашкоди државним интересима Немачке".

"Каква је то информација која може да нашкоди Берлину, који је, заправо, заједно са Русијом погођена страна" у целој причи?, упитала је Захарова.

Она је додала да Берлин још није одговорио на захтев руске стране који је упутио премијер Михаил Мишустин, а у којем се тражи оснивање заједничке истражне комисије две земље и указује на нека додатна очекивања Москве у вези са целом истрагом.

Русија је, како је казала портпаролка, јасно ставила до знања шта очекује од Берлина када је реч о улози компаније "Гаспром" и надлежних руских органа током истраге прошлогодишњег терористичког напада у Балтичком мору.

"Све ово је још једна манифестација лицемерја Запада", закључила је.

image