Свет

Немачки генерал: Берлин је прешао све црвене линије, спроводи америчку политику

Немачка мора да се повуче из сукоба у Украјини због свега што је доживела раније у историји, каже немачки генерал-мајор у пензији Зебалд Даум
Немачки генерал: Берлин је прешао све црвене линије, спроводи америчку политикуwww.globallookpress.com © Bernd Wüstneck

Немачка је прешла црвене линије у односима са Москвом, упозорио је генерал-мајор у пензији Зебалд Даум у интервјуу за немачку редакцију РТ.

Даум је један од генерала некадашње Источне Немачке који је отвореним писмом уздрмао јавност тврдећи да се Берлин отворено укључио у конфликт у Украјини и постао страна у рату. Овај официр наглашава да је Немачка отишла предалеко и да је прешла све црвене линије.

"Немачка је постала део конфликта. Када говоримо о испоруци оружја, веома комплексног за коришћење, немогуће је заобићи подршку оних који шаљу наоружање. Осим тога, овде се ради и о одавању обавештајних података", изјавио је генерал Даум.

Према његовим речима, Берлин, НАТО и друге земље "се активно укључују у рат", али обмањују јавност путем медија да нису у директном сукобу са Русијом. Према његовим речима, Берлин "пре свега реализује америчку политику".

У том контексту, одлука немачког канцелара Олафа Шолца да Кијеву ипак пошаље "леопард" тенкове била је изазвана политичким притисцима на немачко руководство.

"У то сам убеђен сто одсто", закључио је генерал.

Истина је да Америка жели да уништи Русију, о чему је говорила и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, и да Русију врати у границе које је имала за време Јељцина.

"Тада би Русија престала да буде светска држава, што је и циљ. Они желе да зауставе развој Русије", рекао је Даум наводећи да је Бербокова неискусна.

Ипак, када се ради о Немачкој, генерал упозорава да се историја не сме заборавити, те да Берлин мора да се присети своје прошлости.

"Немачка мора да направи корак уназад и сети се своје прошлости. Немачка не сме да дозволи да њени тенкови поново оду у Русију, као што су некада то учинили 'тигрови'", упозорио је овај генерал.

Одговарајући на питање како је могуће да су се немачки тенкови и после 70 година поново нашли на источном фронту, генерал сматра да је за то крив Вашингтон, јер се америчка политика није знатно променила од средине прошлог века.

Према речима Даума, годину дана након оснивања НАТО први генерални секретар Алијансе Лорд Исмеј рекао је да је циљ Алијансе да држе Русе ван Европе, Немце под контролом, а Американце у Европи.

Други амерички политичар је, тврди Даум не наводећи његово име, рекао да се не сме дозволити превише блиска сарадња Берлина и Москве, јер би Вашингтон тако изгубио свој утицај на европском континенту.

"Одмах ми је било јасно да ће Немачка ући у рат уколико се поново договори и пошаље још оружја (Кијеву) и да се неће стати са убијањем", изјавио је Даум.

Главни циљ Американаца је, како каже, да задрже доминантан положај на глобалној политичкој сцени, да се за све питају, јер "мисле да имају право да управљају светом и другим земљама".

Мировни споразум већ је био на столу

Због тога, како је казао, сукоб између Кијева и Москве још увек се наставља, а мира, који је замало био постигнут у марту прошле године, још нема. Американци су тада преко бившег британског премијера Бориса Џонсона утицали на председника Украјине Владимира Зеленског и спречили потписивање мировног споразума.

"Решење проблема тада је заиста било на столу", напоменуо је пензионисани немачки генерал, али Лондон је наредио Кијеву да се "бори до последњег Украјинца", док, у исто време, циљ Русије, како је казао, никада није био терор локалног становништва у Украјини или уништавање градова.

О циљевима специјалне војне операције

Москва је, како је казао генерал, заиста стремила демилитаризацији и денацификацији Украјине уз вођење бриге о томе да цивили не страдају, о чему су заиста више пута говорили истакнути руски званичници.

Било је потребно спречити Украјину да уђе у НАТО, како би се зауставила претња руским границама. Прва фаза специјалне војне операције, како наводи Даум, имала је за циљ и да се дође до преговора и нађе дипломатско решење, што је и било постигнуто у марту, док се нису умешали западни политичари.  

Он је подсетио да је читава украјинска криза почела 2014. године, када је живот изгубило 14.000 људи. "То се могло променити", нагласио је.

Излаз из ситуације генерал види у преговорима до којих се, како оцењује, може доћи војним или дипломатским путем. Ипак, нада се да руски лидер Владимир Путин неће потписати неке нове Минске споразуме, за које је и сам рекао да су били грешка након што су немачки и француски политичари признали да мировни споразуми из 2014. и 2015. године никада и нису имали за циљ прави мир у Украјини.

"Само се надам да ће се сукоб завршити, али не на начин на који то желе Американци – да Украјина уђе у НАТО, а безбедност Русије остане угрожена. Ово је кључна ствар", закључио је Даум.

image