Свет

Бивши премијер Израела: Зеленски се крио у бункеру, Путин обећао да га неће убити

Након што му је потврђено да није у опасности, украјински председник сликао се у канцеларији и написао да "није уплашен", тврди Нафтали Бенет
Бивши премијер Израела: Зеленски се крио у бункеру, Путин обећао да га неће убитиwww.globallookpress.com © Ilia Yefimovich

Некадашњи премијер Израела Нафтали Бенет изјавио је да се украјински председник Владимир Зеленски на почетку специјалне војне операције крио у бункеру, а да му је председник Русије Владимир Путин дао реч да га неће убити.

"Он ми је учинио два велика уступка", говорио је Бенет о посети Москви 5. марта прошле године.

"Знао сам да је Зеленски у опасности и да се крије у бункеру. Питао сам Путина, 'Да ли планирате да убијете Зеленског?', он је рекао да га неће убити", изјавио је Бенет, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је рекао да му је председник Путин то потврдио још једном, те да је он то схватио као обећање.

Бенет је рекао да се са Зеленским чуо непосредно након трочасовног разговора са Путином, и да му је рекао, "Управо сам изашао са разговора са Путином, неће те убити".

"Он ме је упитао, 'Јеси ли сигуран', одговорио сам: '100 посто'", изјавио је Бенет и додао да је два сата касније украјински председник сликао селфи у својој канцеларији и написао да "није уплашен".

Како тврди бивши израелски премијер, Путин је у том тренутку пристао да не захтева демилитаризацију Украјине, док је Зеленски рекао да његова земља неће тражити чланство у НАТО-у. Неколико месеци касније, Зеленски је променио плочу и позвао северноатлантску алијансу да прими Украјину у своје чланство.

Ово је, према оцени Бенета, главни узрок сукоба Москве и Кијева.

Бенет је такође навео да га је украјински председник замолио да се обрати руском руководству након почетка специјалне операције, с његове стране је то била "молба за помоћ".

"Зеленски ме је позвао и замолио да контактирам Путина. Имам све евидентирано… Било му је веома тешко. Не заборавите, у том тренутку је био сигуран да су му дани одбројани, да намеравају да га убију", рекао је бивши шеф владе.

Бенет додаје да је све своје акције "у потпуности координирао" са лидерима САД, Велике Британије, Немачке и Француске.

О мировном споразуму

Бенет је напоменуо и да су две стране, Кијев и Москва, током мартовских преговора припремиле скоро двадесет нацрта мировног споразума, који је требало потписати. 

"Било је око 17-18 нацрта" споразума, казао је бивши премијер Израела. Ипак, ништа није потписано ни обелодањено. 

За то је, како је оценио, крив Запад.

Западне државе довеле су до прекида преговора, рекао је. 

О овој теми у јавности се у последње време све више говори. Ако је до сада углавном руска страна указивала на чињеницу да је Запад спречио дипломатско решење украјинске кризе, о томе сада говоре и у другим земљама. 

У интервјуу за немачку редакцију РТ, један од двојице немачких генерала, који су претходно уздрмали јавност отвореним писмима о немачкој укључености у украјински сукоб, рекао је да су Сједињене Америчке Државе преко бившег британског премијера Бориса Џонсона утицале на председника Зеленског да одбије потписивање споразума. Запад га је натерао да "настави рат до последњег Украјинца", казао је генерал-мајор у пензији Зебалд Даум.

Овоме у прилог иде и недавна "исповест" Бориса Џонсона у којој је оптужио председника Русије Владимира Путина да му је претио ракетним ударом у телефонском разговору, уочи покретања војне операције у Украјини.

Кремљ је демантовао његове тврдње, а аналитичари су оценили да је реч о наставку кампање Лондона да се бори против Русије али "до последњег Украјинца". 

О Путину

У последњем интервјуу, бивши израелски премијер говорио је и о руском председнику Владимиру Путину.

Путин је врло пријатан саговорник, има веома оштар ум и добар смисао за хумор, рекао је.

Бенет је додао да је руски лидер веома позитивно оценио његову тврдњу да су главни пораз нацистима током Другог светског рата нанели СССР и Црвена Армија. 

"Јако му се свидело што сам рекао истину и то да не сме доћи до забуне" по овом питању, казао је израелски политичар.

image