Русија

Лавров: Запад жели да се криза у Украјини реши на фронту

Није битно када ће доћи до краја сукоба, већ какав ће бити његов резултат, оценио је шеф руске дипломатије, додавши да Москва жели мир и да никада није одустала од преговора
Лавров: Запад жели да се криза у Украјини реши на фронтуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Формула Запада је да се победа мора извојевати искључиво на фронту, и то је разлог због које је Кијев био приморан да одустане од преговора са Москвом, поновио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, одговарајући на питање када ће се коначно завршити сукоб у Украјини.

"Није толико битно када ће се то десити, већ је много битније какав ће бити резултат" и шта ће се све обезбедити за оне грађане који желе да буду део Русије, поручио је Лавров у данашњем интервјуу за "Росија 24".

Он је додао да војници на фронту који се боре за Русију не размишљају о томе када ће се завршити сукоб, већ се труде да "брзо, прецизно и са минималним губицима" извојевају победу.

"Сви желимо да се ово заврши, али овде није битан фактор времена, важан је фактор суштине, квалитет резултата које пружамо нашим људима, људима који желе да остану део руске културе а којима је кијевска хунта, уз одобрење запада, дуге године одузимала све што је руско", објаснио је министар.

Ескалација сукоба почела је од испоруке мањег оружја Кијеву, истакао је Лавров, додајући и да чињеница што је канцелар Немачке Олаф Шолц казао да Берлин не жели рат са Русијом не значи да је то заправо тако јер је он, како је оценио руски министар, склон мењању мишљења.

"Све је почело са некаквим шлемовима за украјинску војску, онда се појавило малокалибарско оружје, сада се на сав глас прича о авионима. Шолц се куне да се то никада неће десити, али он је надалеко познат по својој способности да брзо промени своју позицију", изјавио је шеф руске дипломатије.

Лавров је казао да Шолц не жели да погледа истини у очи када говори да је сукоб у Украјини почео прошле године фебруарским дешавањима.

Чињеница је да су још 2014. и 2015. године били потписани Мински споразуми којима је требало да дође до регулисања ситуације. Међутим, бивша канцеларка Ангела Меркел сама је признала да су споразуми били варка и да нису као циљ имали мир. Управо тада је посејано зрно раздора, нагласио је Лавров.

Он је скренуо пажњу и на то да је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок већ признала да се налази у рату са Русијом, додајући да Русија види да против ње сада ратује цео НАТО, те да су изјаве да Запад не учествује у сукобу, већ само наоружава Кијев, смешне.

О убеђености Вашингтона у своју изузетност

Министар је прокоментарисао и америчку политику и њене "погледе на свет". Скренуо је пажњу на то да су амерички званичници неретко говорили о посебности америчке нације, коју чине припадници различитих народа, те да због тога акценат не треба правити на историји и националном идентитету једног народа, већ треба ширити такозвану америчку "демократију" слободе. 

Шта то заправо значи, упитао је Лавров. Да ли то значи да сви народи који имају велику историју треба на њу да забораве?

Америчка убеђеност у своју посебност, о којој су говорили и Барак Обама и Доналд Трамп, главни је разлог због чега се данас преко Кијева западне земље обрачунавају са Москвом, додао је министар. Вашингтон води једну тоталитарну политику, објаснио је, додавши да се Русија сада "налази у епицентру геополитичке борбе", док се на Западу надају да ће Русији нанети кобан пораз након којег се она неће опоравити неколико деценија, о чему је говорила и Урсула вон дер Лајен.

Подсетио је да је и државни секретар Ентони Блинкен једном приликом изјавио да Американци имају обавезу да иступе као лидери, због тога што, уколико тога не би било, у свету ће, како је оценио овај амерички званичник, доћи до хаоса. "Веома скромно", иронично је прокоментарисао Лавров.

Због тога, они који се налазе тренутно на фронту имају најбитнији задатак - они су прави хероји, који се данас боре против западне хегемоније, истакао је Лавров.

"Убеђен сам да се сукоб са Украјином дуго планирао", нагласио је Лавров.

О правим почецима украјинске кризе

Он је скренуо пажњу да су први проблеми са Кримом почели, када су пучисти одлучили да "делегитимишу" руски језик, након чега су тамо послали бандите, напоменуо је. Додао је и да је украјински председник Владимир Зеленски раније изјавио и да би сви они грађани Украјине, који осећају да су јако блиски руској култури, требало да напусте земљу и оду у Русију. На све ово, како је упозорио Лавров, нико није реаговао у Европи или на Западу. 

О америчким притисцима на друге земље

Министар је поменуо да Вашингтон свакодневно упозорава афричке и азијске колеге да не сарађују са Москвом, рекавши да је главни принцип америчке дипломатије, не да за неки уступак понуди "награду", већ да у њему лежи идеја да сви без дилеме треба да се повинују његовим командама. У супротном, чека их казна, објаснио је Лавров. 

Тек сада европске колеге, Макрон и Шолц, почињу да схватају планове САД, који је усред кризе усвојио низ закона, укључујући и закон о борби са високом инфлацијом, што не иде у корист Европе, казао је шеф руске дипломатије. Он је скренуо пажњу и да су они који су довели до кризе у Украјини пажљиво размотрили питање економског притиска на Европу, због чега се она данас суочава са озбиљним проблемима. 

Америчке повластице које се дају предузећима у тој земљи су дискриминаторне и стварају проблеме за ЕУ, додао је.

У Вашингтону се и даље држе колонијалне политике и идеје да треба живети на рачун других, поручио је министар. О овоме се, како је казао, мора причати више, упозоривши да НАТО већ "кује" планове и за Азију.

Руско Министарство спољних послова у сталном је контакту са бројним азијским партнерима и врло је јасно да америчке колеге покушавају у овим земљама, путем "меке силе", да успоставе своје организације и униште добре односе Москве са неким азијским центрима. "Наши стратешки партнери свесни су ових тенденција", изјавио је Лавров.

Ко ће бити следећа Украјина?

Одговарајући на питање која земља може кренути путем Украјине, руски министар казао је да се то може очекивати од Молдавије, на чијем је челу Маја Санду. Она је спремна на све, оценио је. 

Молдавија ће највероватније бити следећа "мета" јер је њена председница била изабрана недемократским путем и она се сама буквално гура у НАТО, рекао је Лавров. 

"Она има румунско држављанство и спремна је да се уједини са Румунијом. И, генерално, спремна је на скоро све", изјавио је.

О договору о ненападању са Минском

Коментаришући односе Савезне државе Русије и Белорусије, шеф руске дипломатије је напоменуо да је врло цинично што је Кијев Минску предложио пакт о ненападању у исто време док Украјина наоружава опозицију у Белорусију и позива на војну обуку, како би се неки њени грађани борили против Русије. 

"Врло специфичан поглед украјинске стране на пакт о ненападању", рекао је Лавров. 

О ОДКБ и војном договору земаља чланица

Одговарајући на питање водитеља о томе да ли Русија има право да у помоћ позове државе чланице ОДКБ-а да јој пруже војну помоћ, пошто једна од ставки договора овог савеза претпоставља и моменталну војну помоћ било којој од земаља чланица уколико то затражи нека од страна, министар је казао да Москва то може урадити, али да то не ради.

"Решићемо све сами, јер нам помоћ није потребна", нагласио је Лавров, објаснивши тиме да Москва има све што јој је потребно да самостално испуни циљеве војне операције. "Оружаним снага Русије није потребна додатна помоћ".

Подсетимо, чланице ОДКБ-а су Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргистан, Русија и Таџикистан. 

О Пољској

Одговарајући на питање о Пољској, Лавров је казао да је ово питање врло "болно", јер се ради о земљи која има "комплексне амбиције и тешку, болну историју". 

Одређени део елите у Варшави промовише русофобију и баца око на западне делове Украјине, рекао је. 

О америчкој умешаности у експлозије на Северном току

Осим тога, бивши министар спољних послова Пољске Радослав Сикорскиј одмах након последњег инцидента са "Северним током" написао је на мрежама поруку у којој се захваљује Сједињеним Америчким Државама за оно што су учиниле, изјавио је Лавров, скренувши пажњу на тему гасовода и улоге Запада у том чину. 

Он је подсетио да се заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд одала, радујући се експлозијама на "Северном току". Њене речи говоре о директном учешћу САД у терористичком нападу, напоменуо је.

"И не ради се само о недвосмисленом учешћу САД у експлозијама повезаним са Северним током. Госпођа Нуланд, је сада у ствари, дала признање", рекао је министар.

О декларацији ЕУ о сарадњи са НАТО

Одговарајући на питање о Европској унији, шеф руске дипломатије казао је да је Унија преходно потписала декларацију о сарадњи са НАТО у складу са којим се обавезује да испуне све захтеве Алијансе. Чак је и канцелар Шолц изјавио да "сва наша безбедност" зависи од Сједињених Америчких Држава, упозорио је Лавров. 

Министар је напоменуо и да испада да Европа зависи од милости Вашингтона, те да је већ сада цена струје у Унији четири пута виша од оне у САД.

По свему судећи, Европска унија је изгубила своју самосталност од Вашингтона, оценио је Лавров.

О Зеленском

Што се тиче председника Зеленског, министар је рекао да на Западу покушавају да од украјинског председника направе симбол демократије и борбе против аутократије, иако је он, заправо, зависна личност којом се манипулише. Тако нико није реаговао када је Зеленски казао да не разуме ко доноси одлуке у Русији и са киме би уопште преговарао, алудирајући на апсурдну претпоставку да је руски лидер мртав.  

"Очигледно, то је по Фројду, Он се сам осећа као зависна фигура и свестан је да се њиме манипулише, што, према Фројду, и манифестује у својим пројекцијама", поручио је министар. 

О самиту демократије

Лавров се дотакао и предстојећег самита демократије, рекавши да ће се оне земље, које одбијају да се повинују Западу, прогласити аутократама.

"На њему ће бити формулисан један прост задатак – све демократе морају да се боре против свих аутократа. А под аутократама се мисли на нас, Кину, Северну Кореју, Сирију, Венецуелу, тј. круг земаља, који одбија да се повинује Западу и испуњава његове наредбе, док ће Американци бити означени као демократе", објаснио је Лавров. У том контексту, идеја о стварању војног трибунала у којем би се судило Русима је јак пример кршења међународног права, додао је.

Подсетимо, Бела кућа претходно је најавила да ће други по реду самит демократије бити одржан крајем марта, док је први самит, на иницијативу Вашингтона, био одржан 2021. године.

О долару

Коментаришући економску ситуацију у свету, додао је да све већи број земаља одступа од америчког долара и тежи све већем коришћењу националних валута у међународној трговини. Русија је већ одавно на том путу, те се око 50 одсто свих трансакција са кључним страним партнерима већ сада врши у националним валутама, казао је. 

"Није случајно што се сада говори о преласку на националне валуте. Ко зна како ће се који председник САД пробудити и ко ће му једног јутра бити несимпатичан. Председници Бразила и Аргентине већ разговарају о могућности стварања сопствене билатералне валуте, а затим се отишло ​​још даље – предложили су да се размишља о једној валути за све државе Латинске Америке и Кариба. Лула да Силва је предложио да се о томе дискутује у оквиру БРИКС-а, што онда више неће бити регионални, већ глобални приступ томе шта треба радити са монетарним сектором у условима у којим САД својим доларом једноставно нарушаве све принципе. Тако се започело са овим процесима", објаснио је Лавров.

О Кини

Коментаришући глобализацију, која, како каже Лавров, више нема јаких позитивних страна, и зависност Кине од западних финансијских механизама, министар је поручио да је уверен да ће Пекинг наставити да ради на смањењу ове зависности, иако је Кина увелико део тог западног система, много више него што је то случај са Русијом. Ово се, између осталог, огледа у томе што су Кинези купили америчке хартије од вредности у износу од 1,5 трилиона.

Министар се осврнуо и на односе Русије и Кине за које је казао да су не само на изузетно високом нивоу, већ и нешто много више од војног савеза. Ови односи, како је оценио, немају никаква ограничења, те међу двема странама не постоје теме о којима се не сме говорити.

"Рећи да у нашим односима постоје додирне тачке било би врло скромно. У нашој декларацији је већ записано да су наши односи, без обзира на то што не стварамо војни савез, квалитетнији од односа које имају земље које су постигле војни савез у класичном смислу", објаснио је.

Заједнички интерес две земље, како је казао, представља развој нација базиран на националним плановима Москве и Пекинга, а битну улогу у свему игра и трговина.

Због тога, покушаји одређених земаља да доведу до погоршања односе Русије и Кине путем изјава да је Пекинг претња по Москву нису уродили плодом, поручио је Лавров. "Наша сарадња је узајамно корисна", објаснио је.

Русија ће ојачати након украјинске кризе

Вративши се на украјинско питање, шеф руске дипломатије исказао је мишљење да ће Москва изаћи из конфликта са Кијевом као ојачана земља, која ће бити способна да се одбрани још боље, него што је то био случај до прошлог фебруара.

"Мислим да ћемо из ове тренутне геополитичке ситуације изаћи још јачи и да ћемо у свакој будућој ситуацији умети још ефикасније да се одбранимо", изјавио је министар. 

Он је додао да сматра да је залог мира не парола "Ако желиш мир, спремај се рат", већ идеја "Ако желиш мир, буди увек спреман да се одбраниш".

Русија жели мир и никада није одбијала преговоре, истакао је.

О годишњици специјалне војне операције

Министар је поручио и да је свестан да ће након годину дана од почетка специјалне војне операције у Украјини Запад највероватније покренути јаку пропаганду против Москве, због чега у Русији прикупљају све неопходне податке који ће бити искоришћени као својеврсан доказ и инструмент у борби против прекрајања историјских чињеница.

"Наша дипломатија ће учинити све како планирани антируски догађаји који ће се одржати крајем фебруара, а који ће бити организовани на годишњицу почетка специјалне војне операције како у Њујорку, тако и на другим местима, не би били једини који ће привући светску пажњу. И ми такође спремамо неку врсту 'извештаја' о томе шта се све десило за годину дана", напоменуо је шеф руске дипломатије.

Говорићемо не само о умешаности САД у експлозије на "Северном току" или о америчким војно-биолошким лабораторијама на територији Украјине, већ и о другим стварима, додао је. 

image