Свет

Данска штеди, Данци протестују: Хиљаде људи на улицама због укидања празника због НАТО циљева

Данске власти су предложиле да се хришћански празник који датира из 1686. не прославља наредне три године како би се достигао НАТО циљ трошења два одсто БДП-a на одбрану
Данска штеди, Данци протестују: Хиљаде људи на улицама због укидања празника због НАТО циљеваGetty © Miguel Villagran / Staff

Хиљаде људи окупило се на протесту у Копенхагену због предлога владе да се укине велики државни празник како би се помогло финансирање повећане потрошње за одбрану.

Демонстрације су организовали највећи синдикати у држави који се противе укидању Великог молитвеног дана, хришћанског празника који пада на четврти петак после Васкрса и датира из 1686. године, преноси Ројтерс.

Синдикати који су организовали протест процењују да је у њима учествовало најмање 50.000 људи. 

Влада Данске је укидање празника у предложила децембру како би се помогло у повећању пореских прихода због веће потрошње на одбрану државе. 

Данске власти су предложиле да се празник не прославља три године како би се до 2030. године достигао НАТО циљ трошења два одсто БДП-a на одбрану.

Наводе да је потребно додатних 654 милиона долара како би се испунили циљеви, а да се то може обезбедити већим пореским таксама након укидања празника.

image