Свет

Велика Британија: Делови Библије "више нису прикладни у модерном друштву"

Тужиоци британске владе покренули су поступак против хришћанског уличног проповедника пошто је лезбијском пару цитирао Библију
Велика Британија: Делови Библије "више нису прикладни у модерном друштву"Getty © Amanda Edwards / Stringer

Адвокати Краљевске тужилачке службе (ЦПС) Енглеске и Велса покушали су да осуде једног хришћанског уличног проповедника зато што је цитирао Библију лезбијском пару, заступајући тезу да Свето писмо "више није прикладно у модерном друштву".

"Било да се ради о исказу хришћанског веровања или не, од суда се тражи да размотри да ли су коришћене речи имале потенцијал да малтретира, узбуни или узнемири", написао је ЦПС судовима током вођења случаја, а пренео северноирски лист "Њузлетер".

Процес је покренут против ветерана оружаних снага Џона Дана након што га је полиција Свиндона упутила тужиоцима јер је лезбијском пару рекао да "у Библији пише да хомосексуалци неће наследити краљевство Божје".

"Овај документ није форум за верску дебату, али Библија садржи материјал који признаје ропство (Излазак 21:7), смртну казну (Излазак 35:2 и Књига Левитска 24:16) и канибализам (Поновљени закон 28:27)", тврдили су тужиоци премда су погрешили за канибализам који се не спомиње у наведеном делу Светог писма.

"Постоје референце у Библији које једноставно више нису прикладне у модерном друштву и које би се сматрале увредљивим ако би се изнеле у јавности", инсистирао је ЦПС.

Међутим, ови аргументи на крају нису тестирани на суду, пошто је случај против Џона Дана одбачен – не зато што су се тужиоци предомислили већ зато што су две жене које су га оптужиле наводно "одбиле да се укључе у случај" након изношења првобитних навода, пише "Њузлетер".

image