Свет

Транс певачица и родно неутрални музичар прославили "Греми" награде "сатанистичким" перформансом

"Не морате бити супер религиозни како би вас штовање ђавола у перформансу Сема Смита узнемирило", пише у једном од коментара који су на Твитеру осванули након синоћних "Гремија"
Транс певачица и родно неутрални музичар прославили "Греми" награде "сатанистичким" перформансомGetty © Kevin Winter/Getty Images for The Recording Academy

Енглески музичар Сем Смит и немачка певачица Ким Петрас изазвали су бурну реакцију у јавности након "сатанистичког" перформанса на 65. годишњој церемонији доделе Греми награда, одржаној синоћ у Лос Анђелесу.

Сем Смит се иначе изјашњава као небинаран и користи родно неутралне заменице, док је певачица Ким Петрас рођена као мушкарац.

Након што им је додељена награда за "најбољи поп дует/групни перформанс" за песму "Несвети" ("Unholy"), двоје музичара је нумеру извело у црвеним оделима која асоцирају на ђавола (цилиндар који је Смит носио имао је и налепљене црвене рогове), што је навело многе да искажу протест на друштвеним мрежама, преноси "Дејли мејл".

Један корисник Твитера је написао да "не морате бити супер религиозни како би вас штовање ђавола у перформансу Сема Смита узнемирило", док је друга особа изјавила да јој је "мука од сатанистичких референци", додавши да "и даље желим да знам ЗАШТО се Ники Минаж, Сем Смит, Лил Нас икс, и многи други позивају на ђавола".

"Перформанс Сема Смита је био чудан, морао сам да скренем поглед. Зашто су музичари толико опседнути ђаволом", пише у још једном од десетина коментара који су осванули на Твитеру након перформанса.

Петрас је синоћ званично постала прва трансродна особа којој је додељена Греми награда. Након што је примила награду, она се током говора захвалила поп певачици Мадони због пропагирања ЛГБТ идеологије, покојној трансродној певачици Софи, али и својој мајци, за коју каже да је "увек веровала да сам ја девојчица."

Ким Петрас се подвргла операцији промене пола 2008. године, када је имала свега 16 година. Према писању медија, она је у том тренутку постала најмлађа особа на свету која је прошла кроз такав хируршки захват.

image