Свет

САД ће бити домаћин "највећег сатанистичког скупа на свету"

Група "Сатанистички храм" са седиштем у Салему најавила је своју конвенцију за 2023. годину у оближњем Бостону
САД ће бити домаћин "највећег сатанистичког скупа на свету"www.globallookpress.com © Essdras M. Suarez/ZUMAPRESS.com

Група "Сатанистички храм" објавила је на друштвеним мрежама да ће се конвенција "СејтанКон 2023" одржати крајем априла у Бостону у Масачусетсу. Назван "највећим сатанистичким скупом у историји", овогодишњи конгрес ће прославити десету годишњицу Храма.

Они који се појаве на скупу у Бостону 28. априла мораће да носе "Н-95, КН-95 или хируршку маску за једнократну употребу", наводи се на веб страници конвенције. Остали детаљи, као што су тачно место у "историјском центру града", распоред догађаја или имена говорника, тек треба да буду објављени.

Након што је прошле године одржао први "СејтанКон" у Аризони, "Сатанистички храм" је преместио догађај ближе свом међународном седишту у оближњем Салему, познатом по лову на вештице касних 1600-их. Храм тврди да има око 2.500 чланова у области Бостона.

Група инсистира да заправо не верује у ђавола, а њена званична мисија је да "подстиче добронамерност и емпатију међу свим људима, одбацује тирански ауторитет, заговара практичан здрав разум и правду, и да усмерава људску савест да предузме племените потраге".

Они су такође прогласили абортус основним верским правом и тврде да сви државни закони који ограничавају ову праксу неправедно дискриминишу њихове чланове. Након што је због тог залагања 2020. доспела у жижу јавности, "Црква Сатане" је осудила Храм као "групу политичких активиста која користи скандалозан језик да би привукла пажњу медија".

Храм је најпознатији по подношењу тужби против локалних и државних власти, тврдећи да су повредили верске слободе када су одбијени њихови захтеви да испоручују сатанистичке инвокације или да излажу сатанистичке статуе на јавној имовини. У јулу 2021. поднео је петицију Бостону да истакне заставу испред градске већнице за "Недељу поштовања сотоне", али је одбијен.

Исто тако, 2016. године "Сатанистички храм" је својим захтевима за сатанистичке инвокације, приморао званичнике Феникса у Аризони да забране јавне молитве. Седнице градског већа, које су до тада почињале молитвом, сада крећу минутом ћутања.

Бостон и колонију Масачусетс су првобитно основали пуританци, строга протестантска секта која је веровала да је Енглеска црква превише слична Римокатоличкој цркви од које се одвојила.

image
VV inauguration
banner